Как се придобива имот при много наследници

ВЪПРОС: Мога ли да купя имота на дядо ми, в който продължително време живя вуйчо ми заедно с племенника си? Вуйчо ми почина и племенникът иска да продаде имота. Дядо ми е имал двама сина и две дъщери, от които само майка ми е жива, и двама братовчеди – деца на починалите преки наследници. Аз имам сестра.
Как да купя имота, без да наруша правата на другите наследници по закон?
М. Георгиева, Плевен

ОТГОВОР: Независимо от това, че само едно от децата на дядото и един от неговите внуци са живели в имота му, всички наследници по закон имат наследствени права върху него. Наследниците по закон в случая са майката на читателката и двамата й братовчеди. Ако те са съгласни да продадат наследствения имот на читателката, трябва да се сключи договор за покупко-продажба с нотариален акт.
Възможно е само майката на читателката да придобие имота чрез делба на наследството, като изплати дяловете на останалите двама наследници, ако те са съгласни имотът да остане в дял на майката. След смъртта на майката, читателката ще дели имота със сестра си. За да стане единствен собственик на имота, читателката трябва да изплати дела на сестра си, ако последната е съгласна да получи своя дял в пари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X