Разпространение на АЧС в Европа

Правителството на Обединеното кралство планира да спре вноса на свинско месо от страни на ЕС

Африканската чума по свинете(АЧС) се разпространява сред домашните свине в Германия, а огнища на болестта са установени също в Белгия, Румъния и Полша. Поради това правителството на Обединеното кралство ще наложи забрана за внос на свинско месо от страни на ЕС с потвърдени случаи на АЧС, тъй като има опасения, че болестта ще достигне бреговете на Великобритания, съобщава Farminguk.com.

Смъртоносната болест по свинете е засегнала не само споменатите страни, но особено тежко са пострадали и азиатските държави, включително основните доставчици на свинско месо като Китай и Виетнам. Случаи на заболяването са регистрирани и в африкански страни. Заболяването е причинило смъртта на стотици хиляди свине и диви прасета в Европа и Азия.

Националният съюз на фермерите в Шотландия (NFU) изпрати писмо до правителството на Великобритания, в което призовава за спешни действия за спиране на вноса на свинско месо в страната от страни на ЕС с потвърдени случаи на АЧС.

Ако не се предприемат екстрени действия, рискът от проникване на опасния щам в Обединеното кралство остава висок и ако това се случи, „ще има опустошителни икономически последици за сектора на свиневъдството“.

Около 40 % от месото, консумирано в Обединеното кралство, е свинско и икономическото въздействие върху засегнатите свиневъди ще бъде значително, предупреди профсъюзът. Смъртните случаи от АЧС във фермите достигат 100 %, а ваксина срещу болестта няма.

В писмо до министъра на околната среда, прехраната и развитието на селските райони на Обединеното кралство Джордж Юстис председателят на Национален съюз на фермерите на Шотландия Мартин Кенеди изразява загрижеността на производителите за влошаването на ситуацията.

„От януари 2021 г. не се извършва проверка на вноса на свинско месо от ЕС в Обединеното кралство. В момент, когато съществува сериозен риск за биосигурността на нашата страна, това не може да продължава“ , заяви Мартин Кенеди и предупреди, че болестта се разпространява бързо в цяла Европа и че фермерският съюз получава съобщения, че ситуацията само се влошава. „Щамът се разпространява в Германия, в Белгия, Румъния, Полша и вече е на границата на Франция“ – каза той.

Профсъюзът обвини правителството, че не е предприело действия досега поради опасения от нарушаване на Споразумението за търговия и сътрудничество с Европейския съюз.

Кристин Мидълмис, главният ветеринарен лекар на Великобритания, заяви, че предотвратяването на разпространението на африканската чума по свинете в Обединеното кралство е един от нейните основни приоритети:

„Както виждаме по света, АЧС води до катастрофални последици за свиневъдството. Вирусът е изключително устойчив, като се запазва както в суровото, така и в пушеното, сушеното и консервираното месо. Правителството е изчислило, че избухването на АЧС би струвало на Обединеното кралство 90 милиона паунда“– предупреди Кристин Мидълмис.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X