Село с традиции в земеделието повторно се обяви срещу бизнес с отпадъци

Над 99% от жителите на пазарджишкото село Синитово са гласували срещу инвестиционното намерение на фирма да изгради в землището им площадка за третиране на неопасни отпадъци. Това показват резултатите от проведения вчера местен референдум, оповестени от Общинската избирателна комисия – Пазарджик.

В бюлетината бяха включени два въпроса: „1.1. Съгласни ли сте инвестиционното предложение „Изменение и разширение на изграждане на площадка за третиране на неопасни отпадъци“ да бъде реализирано в землището на с. Синитово?“ и „1.2. Съгласни ли сте инвестиционното предложение „Изграждане на площадка за третиране на неопасни отпадъци“ да бъде реализирано в землището на с. Синитово?“.

В допитването са се включили 782-ма жители на селото от общо 1553-ма с избирателни права, или 50,35%. Първият въпрос е получил 771 отговора „Не“ и само три „Да“, а вторият – 767 отрицателни и четири положителни отговора.

Общинската избирателна комисия обявява и двете предложения за неприети, като се аргументира, че са спазени нормативните изисквания в гласуването да са участвали над 40% от хората с избирателни права, както и с факта, че и по двата въпроса позитивният вот е под 1 на сто.

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд в Пазарджик в 7-дневен срок.

Именно такова обжалване доведе до отмяната на резултатите от предходния референдум в Синитово, проведен заедно с местните избори през 2019 година. Тогава над 95 на сто от жителите се обявиха срещу бизнеса с отпадъци край селото им. Местните хора обаче поискаха втори референдум, а общинските съветници уважиха правото им и насрочиха нова дата – 19 декември 2021 година.

По повод на тази съпротива тогава кметът на Синитово Борислав Алексиев заяви пред „Гласът на земеделеца„, че категорично застава на страната на съселяните си. По думите му, почти всяка къща, малко или много, разчита на селскостопанско производство като източник на приходи. Където не са основни, са поне второ, но важно перо в семейните бюджети. Местният управник счита, че хората имат право да бранят прехраната си, а много от тях се страхуват, че дейностите с отпадъци ще застрашат пряко живота и здравето им.

„Опасенията са ясни – земеделие-въздух-вода-замърсяване – коментира още кметът. – Поставени са интересите на една фирма срещу интересите на 80% от хората, занимаващи се със земеделие, и останалите, които пък се притесняват, че това замърсяване ще се отрази на здравето им. При нас земята е плодородна и се отглеждат много култури – краставици, домати, чушки, житни, царевица, ечемик, рапица, слънчоглед. Имаме две кооперации, отделно – над 10 са едрите фермери. Регистрираните земеделци са сигурно стотици. На полето всичко се обработва. Има и производители с оранжерии, простиращи се на по над 5 декара – това са поне 30 души. Няма как да не застана зад искането им – не бива да допускаме замърсяване!“

Алексиев допълва, че планираната площадка за отпадъци ще се намира на около километър от селото. Тоест – твърде близо до домовете, нивите и градините на хората.

Местните отново ще изразят мнението си седмица след изборите за президент и вицепрезидент, евентуално – заедно с втория тур на вот за държавен глава. Очаква се резултатите да са сходни с тези от референдума през 2019 година.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X