loader image

Хибридите царевица на Синджента са адаптивни и с висок добивен потенциал

Бариш Учкесен, технически ръководител за семена, район Черно море, представя предимствата на елитната генетика, до която българските земеделци имат пълен достъп

Агр. Петър Кръстев
В началото на декември в студиото на Дарик радио беше излъчена тематична среща с част от екипа на Синджента в сегмента семена. В нея участва Илияна Евтимова – маркетинг мениджър семена царевица и житни култури за България и Северна Македония. По изключително професионален начин г-жа Евтимова подробно представи хибридите царевица на Синджента, които компанията предлага на българските земеделци, като изтъкна техните безспорни достойнства и изнесе реални данни. С тези хибриди ще ви запознаем в отделен материал.

Чрез директно включване от Румъния Бариш Учкесен, технически ръководител за семена, район Черно море, направи изключително интересна презентация за хибридите царевица от технологията Артезиан, както и за най-новите предложения на компанията за предстоящия пролетен сезон 2022 година. Информацията, която техническият ръководител Семена от Синджента представи за българските земеделци, е особено ценна и полезна. Това е причината да я предоставим и на нашите читатели, които в момента са изправени пред важното решение да изберат хибридите царевица, които да сеят през 2022 година. Ето пълния текст на презентацията на Бариш Учкесен:
„Синджента предлага широка гама от хибриди царевица, които да отговарят на всички ваши потребности според спецификата на условията на отглеждане. Портфолиото ни има разнообразие от ранни, средноранни, среднокъсни и късни хибриди. Така при различни почви, различен климат и различни условия на отглеждане, нашите хибриди могат да ви осигурят най-високите добиви. От тази гледна точка ние ви осигуряваме не само висока доходност чрез нашите хибриди, но избирайки нашите хибриди, вие си гарантирате най-високото и надеждно ниво на фитосанитарни качества на зърното, които заедно с добрия агрономически пакет осигуряват здрави растения. Така вие си подсигурявате стабилни добиви при различните климатични условия.
Два вида царевични хибриди в портфолиото на Синджента
В портфолиото си имаме два вида хибриди. Първите са конвенционалните. Това са продукти, които ние разработваме от много години. А вторите са хибриди с генетика от типа Артезиан. Ще представя накратко Артезиан, тъй като тази нова елитна генетика е важна за нашия пазар.
За този сезон Синджента предлага на българския пазар седем хибрида от технологията Артезиан с различна ранозрялост. Започват от ФАО 160 и достигат до ФАО 480, за да удовлетворят вашите нужди при всякакви възможни условия, създадени така, че да увеличите вашите добиви и да постигнете висока рентабилност.
Какво предоставя Артезиан на вашите полета
Хибридите от технологията Артезиан са продукти от нова елитна генетика, което означава, че реагират добре на торене, имат по-добро опрашване и формират и изпълват кочана по-добре. Същевременно продуктите от технологията Артезиан осигуряват значителна преднина в добива. В сравнение с конвенционалните продукти, тези от Артезиан са в състояние да ви осигурят до 15% по-висок добивен потенциал при същите условия. От тази гледна точка, продуктите от технологията Артезиан ви осигуряват адаптивност в променяща се среда и при изменящите се климатични условия, при различен тип ситуации в различните години и са напълно адаптивни към условията в България.
Друга важна характеристика на продуктите Артезиан е, че те могат да осигурят най-високи добиви при добри условия в периода на растеж. При наличие на стрес от суша и високи температури в периода на растеж, добивите от конвенционалните продукти намаляват значително. Добивите от продуктите Артезиан обаче спадат с много по-малко в стресови условия в сравнение с конвенционалните и запазват доходността си. Основната разлика при Артезиан хибридите е, че те ви осигуряват рентабилност и пълен пакет агротехническа сигурност, което ги прави уникални на пазара.
Друг важен аспект, който Артезиан предоставя на земеделците в България, е способността на тези хибриди да използват наличната вода в почвата, която е ограничена, и да я превръщат в максимално производство на зърно. Това е разликата, която продуктите Артезиан внасят на пазара.
Как продуктите Артезиан постигат това?
Основната разлика е в корените, където се крие тайната на продуктите от технологията Артезиан. Ще го обясня по лесен начин – има голяма разлика в способността на корените на хибрида Артезиан и на конвенционален хибрид. Ключово е оформянето и развитието на корените. При хибридите Артезиан има масивно образуване на корени в сравнение с конкурентните хибриди. Определяща е също способността за проникване в почвата – по-дълбоко, по-бързо и с по-голямо разклонение на кореновата система. Това осигурява потенциа за извличане на влагата от почвата по най-добрия начин. Защото когато високите температури се увеличават и влагата намалява все повече, вашите корени трябва да са достатъчно мощни, за да извличат тази вода от почвата. А това се постига с Артезиан. Това е причината, поради която Синджента съсредоточава вниманието си в по-голяма степен върху частта, засягаща развитието на кореновата система, тъй като всичко в жизнения цикъл на царевицата се обуславя от водата – добив, торене, сигурност на реколтата зависят от потенциала за осигуряване на вода. А водата постъпва само от един източник – това са корените. Разликата се дължи на корените – поради тази причина ние ви предлагаме да отглеждате Артезиан хибриди, за да осигурите добивите във вашето стопанство.


Важна тема за земеделските производители – третирането на семена!
Този сезон Синджента предоставя две уникални решения. Едното е Елевейшън, а другото – Елевейшън Плюс. Елевейшън се състои от четири различни превъзходни активни вещества. Всъщност, комбинацията им ви осигурява фунгицидна защита. В това отношение Синджента има добра новина: цялото портфолио царевица на Синджента се предлага със стандартно третиране с Елевейшън за защита на вашите полета.
А Елевейшън Плюс надгражда Елевейшън с още една превъзходна характеристика. Към четирите активни фунгицидни вещества е добавена и инсектицидна защита. За този сезон предлагаме по предварителна заявка хибридите Амбадор, Коринтос, Премео и Минерва с третиране Елевейшън Плюс.
Хибриди, съчетаващи адаптивност и висок добивен потенциал
В сегмента с ранното ФАО, Синджента има ясни лидерски позиции благодарение на хибридите Феномен с ФАО 160, Амбадор с ФАО 170 и Скорпиус с ФАО 240. Ние ви предоставяме пълна комбинация за най-високи добиви в ранния сегмент: Феномен с устойчивостта си на стрес, Амбадор с потенциала си за изключителни добиви и Скорпиус с адаптивността си.
С истинска гордост ви представяме и новата генетика с невероятния нов потенциал от Синджента – Коринтос с ФАО 310, с неговата стабилност в сегмента, Игнис с ФАО 360, адаптивен за цяла България, както и Премео с ФАО 400 с неговия потенциал за изключителни добиви. И не на последно място Минерва и Кариока, които показват последната изключително успешна характеристика на продуктите от технологията Артезиан. Уникалният начин на развитие на кореновата система – това е причината, поради която силно ви препоръчваме да използвате хибридите царевица на Синджента за повишаване на вашата рентабилност, както и за подобряване на средния добив за вашето стопанство, което ще ви донесе печалба“.

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X