Байер предлага цялостни решения срещу плевели в пшеница

Портфолиото на компанията е обогатено с иновативен нов хербицид за смесено заплевеляване – Хусар Клас

Агр. Петър Кръстев
В уебинара, състоял се в началото на декември, Радко Христов, мениджър портфолио „Житни култури“ в Байер КропСайанс, представи най-новите хербицидни решения в пшеница.

Експертът акцентира върху няколко важни тенденции, свързани със заплевеляването на пшеницата, които ви представяме в резюме.
Житните плевели превземат и Северна България
Житното заплевеляване нараства и се разпространява в цялата страна, плевелите по културата все повече се наблюдават и в северната част на България. Наред с това се забелязва постепенна промяна на видовете, като през последните години масово се намножиха ефимерните видове. Причините са различни и специалистът ги раздели на зависещи и независещи от земеделското производство. Житното заплевеляване се разнообразява и вече се срещат устойчиви форми на райграс в някои райони на Южна България. На този фон нараства значимостта за опазване на посевите чисти още от самото начало. Това е ключово важно, защото ранното опазване дава огромно отражение на развитието на житните посеви върху формирането на добива, подчерта г-н Христов.
Портфолиото на Байер в житни култури напълно съответства на новите предизвикателства
В тази връзка Байер развива хербицидно портфолио, което да отговори на новите тенденции и да съвпадне с нуждите на производителите. Компанията предлага различни продукти за смесено заплевеляване при пшеница, които да подпомогнат борбата с най-трудните за контрол плевели. Защото реално, както посочи специалистът, размножаването на популацията става точно тогава, когато даден хербицид не може да контролира определен плевел. След което той се осеменява и се разпространява масово в полетата.
Ранната фаза от развитието на пшеницата е критична за формирането на добива. Тя е с продължителност 65 дни и стартира от 3-ти лист до края на братене на културата. Именно затова е много важно още от тази фаза земеделците да задействат мерки, за да се справят със заплевеляването. В помощ на зърнопроизводителите, през тази есен Байер КропСайанс предложи изцяло нов продукт за справяне със смесеното заплевеляване още от самото начало с напълно различен механизъм на действие. Продуктът Матено Форте е почвен хербицид, който се представя отлично, като контролира не само широколистните, а и житните плевели.
Хусар Клас – най-новото предложение на Байер
Друг атрактивен хербицид, който работи за успеха на земеделците, е Хусар Клас. Специалистът даде обосновани аргументи защо препоръчва на зърнопроизводителите да се възползват от това най-ново предложение на Байер. Основното заплевеляване в житните посеви е с раиграс, див овес, лисича опашка, ветрушка. С използването на Хусар Клас земеделците могат да разчитат на категоричния им контрол, увери представителят на фирмата.
В широколистния сегмент силата на Хусар Клас също е толкова категорична
Хусар Клас контролира огромен набор от упорити широколистни плевели като великденче, теменужка, мак, лепка, лайка и много други. Освен категоричния контрол върху най-важните житни и широколистни плевели, предимство на продукта е и неговата безопасност. Изключително важен компонент от характеристиката на даден хербицид е наличието на антидот, обясни специалистът. А антидотната технология на Байер е на много високо ниво и защитаваща оптимално културното растение. Различните антидотни технологии са различават и тук земеделците могат да разчитат на най-добрата от тях – Mefenpir Dietil. Тя се използва както в Хусар Клас, така и във всички хербициди на Байер в житни и в пшеница. Създадена е, за да неутрализира активните вещества, попаднали в културното растение, максимално бързо и по този начин то да не стопира развитието си. Така вегетативните дни, необходими за жизнения цикъл на културата, се запазват оптимално. Земеделците могат да използват и прилепител към Хусар Клас, което дава множество предимства. Благодарение на прилепителя, продуктът се усвоява по-добре от плевелите, активното вещество се разпределя оптимално върху листната повърхност и по-лесно се преодоляват физиологичните прегради като силен восъчен налеп, власинки по листата и др.
Какво прави един продукт ефективен?
Освен отличната ефикасност и безопасност на определен продукт, той трябва да бъде и икономически изгоден. Хусар Клас притежава атрактивна цена, която да отговори на реалните потребности на пазара, съобщи добрата новина Радко Христов. Всички тези предимства определят иновативния профил на продукта. Специалистът подчерта, че земеделците могат да разчитат на нов подход и на изцяло ново активно вещество, което реално е познато от царевичните хербициди на Байер. Това е тиенкарбазон-метил. Но продуктът има и още един позитивен страничен ефект – почвено действие при третиране в по-ранни фази на пшеницата, когато все още разтворът може да попадне върху почвената повърхност.
Изборът на правилния продукт е важен, но също така от голямо значение са агрономическият подход и точната и навременна консултация. Радко Христов увери земеделците, че те винаги могат да разчитат на екипа на Байер по места. Експертизата на специалистите е на тяхно разположение за избора на продукт, за момента на неговото приложение и за всичко останало, свързано с производството, категоричен бе специалистът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X