Китай спира вноса на месо, но първо ще изкупи фуража на целия свят

До 2025 година правителството иска да удовлетворява почти цялото търсене с вътрешно производство

Китай потвърждава дългосрочната си цел да бъде почти изцяло независим в производството на свинско, но това значи, че трябва да внесе голяма част от световните запаси от зърно, за да нахрани най-голямото стадо свине в света, пише Bloomberg.  

Китай представлява половината от световната консумация на свинско месо и продължава да се стреми към целта си да произвежда 95% от него в страната до 2025 година. Властите искат да произвеждат и 100 от пилешкото месо и яйцата, 85% от телешкото и овчето месо, както и 70% от млечните продукти. От китайското земеделско министерство казаха, че това са част от китайските цели за хранителна сигурност.  

Тези планове вероятно ще доведат до увеличаване на покупките на соя и фуражи от чужбина, с които се угояват свинете, добитъка и птиците. Китай вече е най-големият вносител на соя и царевица и през последните 2 години увеличи вноса до рекордни нива, за да изхранва стадата от свине, които се възстановяваха от Африканската чума по свинета. Увеличените покупки доведоха до световно покачване на цените, защото инвеститорите се разтревожиха за недостиг на предлагането.

„Вносът на фуражи вероятно ще остане голям през следващите няколко години, защото Китай приоритизира вътрешното производство на месо и млечни продукти,“ това каза Дарин Фридрикс, съосновател и директор пазарни проучвания в Sitonia Consulting, базирана в Китай компания за земеделски информационни услуги.

Целите за независимост, които се следват най-малко от 2020 година бяха поставени след като преди три години смъртоносна епидемия от Африканска чума уби близо половината свине в Китай и доведе до рекорден скок на вноса на месо и цени на свинското. Тези събития ускориха плановете за модернизация в производството на свинско и намалиха разходите.

Днес броят на свинете в Китай се е възстановил до 6-годишен връх и е с 17% по-голям, отколкото преди появата на болестта. Фючърсите в Далиан са поевтинели с около 50% през тази година, което подчертава колко ясно осезаеми са циклите на възход и спад в китайската индустрия на свинефермите.

Целите за независимост са и част от множество мерки, които трябва да осигурят стабилни запаси и цени на месото. От министерството казаха, че консумацията на животински продукти ще продължи да расте, но има разминаване между доставките и търсенето на фуражи. Oттам добавиха, че Китай е „силно зависим“ от вноса на соя.

САЩ и Китай подписаха търговска сделка през януари 2020 година и тогава имаше надежди, че тя ще понижи двустранното напрежение между тях и ще възстанови част от баланса на търговията, но до този момент промяната е минимална. Откакто беше подписана първата фаза на търговската сделка, китайския внос от САЩ достигна рекорден обем. Но в края на миналия месец Пекин значително изоставаше спрямо поетите ангажименти. Покупките бяха едва 59% от обещаните индустриални, земеделски или енергийни продукти на стойност 200 млрд. долара, които трябваше да бъдат направени до края на 2021 година.

Изочник bloombergtv.bg

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X