„Чудната градина“ се е устремила към нови чудеса

Социалното предприятие се разширява с нови 14 дка, върху които ще се отглеждат овощни дръвчета и цветя

Една от идеите е провеждане на обучения по детско градско земеделие в открити класни стаи

На Коледа стават чудеса! Или поне когато човек вярва, те се случват. Месец преди Рождество Христово оранжериите на социалното предприятие „Чудната градина“ получи своя дългоочакван и желан подарък – разширение с нови 14 дка. Разбира се, нищо не идва даром, а с цената на много труд и убеждения. След като през октомври Общинският съвет на Добрич отхвърли идеята за разширение и отказа да учреди безвъзмездно право на ползване на общинския терен, който по принцип стои празен и тъне в боклуци, през ноември размислиха и взеха друго решение. Фондация „Свети Николай Чудотворец“, която е създала социалното предприятие и която подава искането до местния парламент в Добрич, получи правото да разшири дейността си върху още 14 дка. Върху новия терен ще се създаде овощна градина, ще бъдат засадени декоративни дръвчета и още зеленчуци. Земеделската и социалната дейност върху общинския терен ще може да продължи до юни 2028 г., решиха още общинските съветници.

Преди 3 години Фондацията започна един от най-големите си проекти – „Чудната градина“ върху близо 4 дка. Това се случи върху терен, предоставен от община Добрич. В нея бяха назначени на работа 22 младежи с интелектуални затруднения, които запретнаха ръкави и създадоха своя райска градина. В продължение на месеци те чистиха, мъкнаха камъни, изхвърляха отпадъци, подравняваха площите, за да ги направят подходящи за зеленчукова градина на закрито и открито. Отстояването на правото за достоен и независим живот е една от целите на социалното предприятие. Така благодарение на усилията на младите хора един неугледен терен в центъра на Добрич беше облагороден, почистен и превърнат в градина с цветя и зеленчуци.

Това е единственото социално предприятие в Добричка област и едно от едва 34-те, регистрирани у нас. Началото е поставено с цветя, отглеждани върху покривите на защитените жилища. Средствата са вложени в оранжериите и така лека-полека, стъпка по стъпка чудесата започнаха да се случват. Най-вълшебното от тях е, че младите хора с увреждания повярваха в себе си, жителите на Добрич също повярваха във възможностите им.

Сега от Фондацията планират засаждане на 50 овощни дървета. На новия терен ще бъде прокопан сондаж за водоснабдяване и ще бъде създаден парк с цветя, в който да бъдат обучавани ученици. Идеята е „Чудната градина“ да постави началото на детското градско земеделие, споделя създателят на социалното предприятие Мария Методиева. За целта ще бъдат отделени кътове с пейки, които да дадат възможност за уроци на открито.

Опит за „изнесени“ класни стаи и представяне на основните земеделски дейности в градината вече има. През цялата 2021 г. „Чудната градина“ работи по проект, финасиран от TELUS International Bulgaria. Благодарение на него социалното предприятие е посетено от повече от 550 деца на различна възраст и от различни учебни заведения от Добрич и околните села. Началото на проекта е поставено през пролетта, финалът идва с края на ноември.

Всички те видяха зеленчуците в растеж – от семенце до реколта, засяха теменужки, летни цветя, зелки, участваха в различни дейности и събития на Градината. Всяко дете получи талони за безплатно пазаруване. Благодарение на парите от талоните, ние платихме голяма част от осигуровките на нашите 20 служители“, споделят ръководителите на „Чудната градина“. „За нас всяко детско посещение беше празник. Идвайки в Градината, вероятно голяма част от тях запомниха за цял живот, че ние хората сме равнопоставени и всички можем да работим, независимо от различията, с които сме се родили“.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X