Азотът е незаменим хранителен елемент за нормален растеж, развитие и продуктивност на земеделските култури. Той играе важна роля при фотосинтезата, образуването на листната маса, формирането на плодовете и семената, количеството и качеството на добива. Растенията имат нужда от азотна храна почти през цялата си вегетация.
Земеделските култури се различават по нуждите от азот за формиране на продуктивността си. Тези специфични нужди и условията, при които се отглеждат са база за определяне на азотното минерално торене. При недостиг или излишък на елемента растенията не се развиват нормално и проявяват симптоми, които говорят за определен на дисбаланса.
Ако липсва достатъчно азот, при растенията се наблюдава:
– забавен растеж;
– първоначално бледо-зелена, жълто-зелена и дори жълта листна маса с последващо покафеняване и отмиране на листата;
– ниска устойчивост на абиотичен и биотичен стрес;
– преждевременно узряване;
– силно намален добив;
– влошен пазарен вид и качество на продукцията;
Ако има излишък на азот:
– се ускорява растежа, листната маса нараства буйно и придобива тъмно зелен цвят;
– удължава се стерилния и вегетационния период;
– натрупват се излишни нитрати и белтъци;
– растенията стават неустойчиви на болести, измръзване и суша;
– влошават се технологичните и вкусовите качества на продукцията.
Азотът оказва най-силен непосредствен ефект върху добивите от селскостопанските култури. При равни други условия валежите повишават ефективността от азотните торове. Ефективността нараства и при правилно съчетаване на азотно с фосфорно и калиево торене.
Топ новини сега