При ниски дози на хербицидите, плевелите бързо придобиват резистентност

Изходът е в правилното приложение на продуктите

Австралийски учени са определили скоростта на развитие на резистентност при плевелите при използване на ниски норми на разход на хербициди. Изследвания при пшеница показват, че ниските норми на разход на препарат водят до ускоряване на развитието на плевелите. Например при редовно използване на хербицид на база диклофол-метил в малки дози при плевели като многогодишен райграс, устойчивостта се развива за две години.

При това резистентността се развива едновременно към няколко хербицида от различни химически групи. Някои плевели показали в периода на изследването четирикратна устойчивост към хербициди на основа на галоксифол-Р-метил, флуазифол-бутил, и паралелно увеличение на резистентноста към хлорсулфорон и имазетапир.

Учените разясняват, че при кръстосаноопрашващите се видове, към които се отнася райграсът резистентността се появява по-бързо отколкото при самоопрошващите се като дивия овес например.

За намаляване на риска от резистентност при плевелите, учените препоръчат на австралийските фермери да използват хербицидите в максимално разрешените им дози и да редуват препаратите от различни химически класове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X