Министър: Испанците да ядат по-малко месо, ако искат да се борят с климатичната криза

Консумацията на по-малко месо ще изиграе ключова роля за смекчаване на последиците от извънредната ситуация с климата и за опазване на жизненоважната туристическа индустрия на Испания. Това заяви министърът на потреблението на страната Алберто Гарсон, предаде „Гардиън“.

По думите му хората в Испания трябва да осъзнаят огромното въздействие, което яденето на месо, особено говеждо от промишлените мегаферми, оказва върху околната среда, и да променят хранителните си навици в съответствие с това.

„Хората тук знаят за ролята на парниковите газове за изменението на климата, но са склонни да ги свързват с автомобилите и транспорта. Едва наскоро всички започнаха да разглеждат въздействието на животинската потребителска верига и особено въздействието на говеждото месо. Другите страни бяха доста напреднали в това отношение, но в Испания това беше табу“, коментира Гарсон пред „Гардиън“.

Министърът заяви, че географското положение на страната я прави изключително уязвима от климатичните промени.

„Ако не предприемем действия, няма да се сблъскаме само с изменението на климата – това ще бъде тройна криза: загуба на биоразнообразие, замърсяване и изменение на климата. Ще бъде краят за страна като Испания, която зависи много от туризма“, каза той.

Според Гарсон испанците не трябва да спрат да консумират месо изцяло, а да го намалят и да се уверяват, че то е качествено – в името на здравето им и на околната среда. Той противопоставя евтините, масово произвеждани продукти на традиционно отглежданото месо.

Министърът обърна внимание и на неотдавнашен доклад, според който 20 животновъдни компании са отговорни за повече емисии на парникови газове, отколкото Германия, Великобритания или Франция.

Източник: news.bg

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X