Принципите на резитба при лозата включват едно или съчетание от повече плодни звена

Основната задача на формиращата резитба на лозовите растения при вертикални насаждения се явява управлението на техния растеж и развитие. Практиката е в посока за получаване на силни растения със здрава коренова система, многогодишна дървесина и равномерно разпределен достатъчно силен едногодишен прираст. Всичко това е условие за висок добив и качество.
При резитбата и формирането на лозовия храст е необходимо преди всичко да се отчита явлението полярност, която се проявява в неравномерно развитие на пръчките. Така, например, ако напролет пръчките от предшестващата година на миналогодишна лоза се режат дълго и се приведат във вертикално положение най-напред леторасти ще се развият от връхните пъпки, след това от средните и най-накрая от най-ниско разположените (към основата на пръчката). През есента на такава лоза преимуществено ще са развити само връхните 3-4 летораста. Само те ще имат добър прираст, ще узреят добре и ще са по-студоустойчиви и по-високодобивни.

В практиката съществуват изключително много формировки за отглеждане на лозата. Всички те обаче, се основават на основните принципи на резитба и включват едно или съчетание от повече плодни звена – чеп с две очи, стрелка с 5-7 очи или плодна пръчка с 10-12 очи, според особеностите на сорта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X