Стоян Михайлов
Подходящи фуражи за силаж са люцерната, детелината, грахът, еспарзетата, фият и копривата
Трябва да знаете, че изброените дотук растения имат ниско съдържание на захар и не могат да се силажират самостоятелно. Липсата на захари при тях може да компенсирате с добавяне на фуражи, богати на скорбяла – брашно от царевица, картофи, меласа, захарно цвекло, моркови и тикви. Преди да ги смесите със зелената маса, брашната се озахаряват като се заливат с гореща вода, загрята до 80 °С. Разбъркайте сместа добре и оставете да престои 4 часа. Съотношението между водата и брашното е от 3:1 до 4:1. Така ще получите силаж с pH около 4,2, съдържащ, 1,5% млечна киселина, 0,5% оцетна киселина и без мастни киселини.
ПОДХОДЯЩИ КОМБИНАЦИИ ЗА СИЛАЖИ
* 96% люцерна и 4% брашно;
* 80%люцерна и 20%варени картофи;
* 97% люцерна и 3%меласа, разредени с вода до 1:3;
* коприва и 8%озахарено брашно или 6% меласа;
* 40% люцерна, 25% мамули и 35% моркови;
*40% люцерна, 30% картофи и 30% моркови;
* 40% листа от цвекло, 45% моркови и 15% сенно брашно;
*30% листа от зеле, 30% моркови, 20% тикви и 20% сенно брашно.
Топ новини сега