Дръвчетата измръзват и при меки зими

Овощните дръвчета измръзват не само при силни студове и ниски температури. Много често това може да се случи и при мека зима. Получава се при неблагоприятни условия през вегетационния период -дъждовно и хладно лято, когато фотосинтезта на листата е много слаба, дърветата се нападат от различни видове гъбни болести и в резултат на това листата опадват рано. Случва се измръзване и при неправилни грижи от страна на овощаря, като поливане до късна есен, късно подхранване с азот и др. Тогава дръвчетата пък фотосинтезират до късна есен, леторастите не могат да узреят, а остават зелени, листата трудно опадват и то зелени без да минат през естествената фаза на жълтеене.

При тези условия дърветата не успяват да натрупат необходимите им хранителни вещества за зимата и измръзването често е факт.

Мека зима с чести затопляния и временни застудявания също е неблагоприятна за дръвчетата, защото ги изважда от естествения покой. Колкото по-чести и продължителни затопляния и резки понижавания на температурата има, толкова по-големи поражения от измръзване на плодните дръвчета има. Много често при подобни условия измръзват плодните пъпки и дръвчетата остават без плод.

Измръзвания се наблюдават и в резултат на резки колебания на температурите на въздуха през деня и ноща. Не са редки затоплянията през деня до +10˚С, а през нощта понижаване е от -5 до -10˚С. При тези резки колебания в температурата на въздуха (големи денонощни амплитуди), кората на дърветат се нагрява силно през деня и охлажда през нощта и като резултат измръзва. При обелването й се установяват тъмно оцветени лико и камбий. Поради това, че дървесината е здрава, растенията обикновено се развиват до фаза цъфтеж, но след това могат внезапно да загинат.

Като правило подготовката за зимен покой при плодните дръвчета започва от връхните клонки, а после постепенно обхваща по-долните части на дърветата. Случва се при настъпване на ранни, дори не толкова студени дни, средните и долни клони на дърветата да не успеят да се подготвят за зимата и да измръзнат, а горните – връхни клони са добре подготвени, закалени и ранните мразове не им причиняват вреда.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини