Липсата на сняг ще попречи ли на дръвчетата?

Ако ни споходи зимен януари овощните ни градини ще се почувстват по-добре

Ето че е края на декември, а сняг още няма, радвахме се дълго на пролетни температури. За много хора това е прекрасно – икономии на топливо, газ, дърва и т.н., но за плододаващите дървета не е съвсем така.

Агрономите и старите градинари се замислят сериозно над въпроса – дали ще повлияе липсата на сняг на плодните дръвчета и лози?

Ако „зимната пролет“ продължи, ще имаме по-малко плодове

По мнението на специалисти и от други страни плодните дръвчета са във фаза естествен покой и те все още не реагират на топлото пролетно време. Ако се запази такова топло време и до април-май, можем да очакваме, че като реколта ще имаме само листа по дърветата. Причина за това ще е, че за нормална вегетация на плодните дръвчета, която да доведе до плододаване им е нужна фаза дълбок покой. А за това пък е нужно те да преминат през период на ниски температури. Макар и не за дълго – за седмица, две. За пробудимостта на пъпките рано напролет те трябва да са преминали през ниски температури.

В ръцете на природата сме и всичко ще зависи от бъдещото развитие на температурите и от дебелината на снежната покривка, ако може да разчитаме на такава.

Какви са заплахите за овошките

. От изминалите топли месеци растенията са с понижена студоустойчивост.

. Пъпките на някои видове овошки и лозите могат да започнат да набъбват и ако през януари или февруари настъпят критични студове, има опасност да станем свидетели на измръзвания.

. Като превантивна мярка можем да забавим резитбата на лесно пробудимите овощни видове – праскови, кайсии, бадеми и на лозите. За да можем след евентуални поражения да направим оптималната резитба.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X