Великобритания: Вторият най-висок регистриран процент на годишна инфлация в земеделието

Във Великобритания е регистриран вторият най-висок процент на инфлация за всички времена в селскостопанската индустрия, според последния индекс на селскостопанска инфлация на AF.

Цената на селскостопанските суровини се е увеличила с невероятните 21,86% през периода от 1 септември 2020 г. до 30 септември 2021 г.

Пет от деветте входящи класа суровини отбелязаха двуцифрена инфлация, като горивото и торовете отбелязаха безпрецедентно увеличение от 79,9% и 51,2% съответно.

Цифрите в индекса, публикуван от AF, най-голямата закупуваща група в Обединеното кралство, собственост на фермери, показват, че нито едно земеделско предприятие не е успяло да избегне двуцифрената инфлация.

Междувременно общият индекс на цените на дребно на храните е изпитал дефлация от -0,7% за същия период, подчертавайки продължаващото свиване на маржовете за фермерите.

Инфлацията в селското стопанство продължава да расте и вече има още 50% увеличение на цените на торовете от края на този отчетен период.

Последният индекс подчертава въздействието, което увеличаващите се цени и прекъсването на веригата за доставки оказват върху селскостопанските предприятия в цялата страна.

Това е полезен инструмент за земеделските производители на широка гама от култури, за да преразгледат своите партньори за разходи и доставки.

Но също така подтиква селскостопанският сектор да разбере напълно движещите сили на настоящите и потенциални бъдещи инфлационни тенденции и как най-добре да им устои.

Членът на AF Тони Бамбридж от B & C Farming Limited каза: „Данни като тези са изключително важни за нас, за да управляваме ефективно нашите стопанства и ще нарастват по важност с промяната на индустрията.

Необходимостта да проследяваме нашите разходи е от първостепенно значение за здравето на нашия бизнес и е жизненоважно нашите клиенти да разберат инфлационния натиск, пред който сме изправени.

Земеделските производители трябва да бъдат възнаградени правилно за ролята си във веригата на доставки и истинската полза от индекса на AF Aginflation е неговата цялост и независимост, което означава, че фермерите могат да разчитат на тези независими данни, за да илюстрират истинската цена на инфлацията.

Увеличаването на цената на природния газ оказа дълбоко влияние върху цената на тора, до степен, в която направи фабриките икономически нежизнеспособни да работят.

Ръководителят на AF Crop Production Мат Кийли каза: „Няма единствена причина за увеличението на цените на природния газ. Това е резултат от натрупването на фактори, на национално и глобално ниво.

Снабдяването продължава да се бори да бъде в крак с нарастващото глобално търсене. Нивата на съхранявания газ са по-ниски от нормалните в Европа поради по-студената зима от миналата година и тъй като Обединеното кралство има сравнително по-малко съоръжения за съхранение, ние сме по-изложени на колебания в цените.

Това добави към спекулациите, че Русия, основен доставчик на газ, задържа производството по политически причини, които от своя страна подхранват покачването на цените.

Продължаваме да поддържаме връзка с нашите доставчици и да информираме членовете си за спот и бъдещи цени.“

Цените на горивата продължават да нарастват рязко, тъй като ограничените глобални енергийни доставки отговарят на нарастващото търсене от страна на потребителите.

Хелън Търтъл, мениджър по снабдяването с гориво в AF, каза, че нарастващото търсене на гориво не трябва да е изненада.

„Международната агенция по енергетика прогнозира, че потреблението през 2022 г. ще бъде с около 5% по-високо от нивата от 2020 г., когато карантината доведе до рязък спад на глобалното търсене на петрол.

Струва си да си припомним, че през април 2020 г. американският петрол West Texas Intermediate се търгуваше при 37 щатски долара за барел.

Тези дни са далечен спомен сега, тъй като нашият европейски еталон, петрол Brent, не показва признаци на спиране с очевидно напрежение сред членовете на ОПЕК относно това колко производството трябва да бъде увеличено, за да отговори на нарастващото търсене.

В момента се търгува при около 85 долара за барел, а вече има реална възможност петролът Brent да достигне 100 долара за барел, ако имаме особено студена зима, която потенциално би предизвикала скок в търсенето и допълнително ще разшири дефицита на предлагането.

Натискът върху печалбите се усеща от земеделските производители на фона на търговски сделки, отварящи пътя за повече конкуренти към пазара на Обединеното кралство, „зелена флация“ и вериги за доставки „точно навреме“ се изкривяват под натиска на глобалната икономика, която се възстановява от латентното си състояние.

Главният изпълнителен директор на AF Дейвид Хортън Фокс каза, че фермерите са изправени пред „изключителен финансов натиск, който заплашва самото съществуване на много ферми“.

Ние сме дълбоко загрижени за въздействието на тези високи темпове на селскостопанска инфлация върху нашите членове и никога не е имало по-силен аргумент или по-добър момент за фермерите в Обединеното кралство да си сътрудничат и да работят заедно.

Трябва да използваме силата на нашите кооперации, за да защитим маржовете и да защитим бизнеса на нашите членове“, каза г-н Фокс.

Инфлацията не се забавя и само като работим заедно, ще можем да преодолеем най-големите предизвикателства пред земеделието от 50 години.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X