Най-голямото земеделско тържище в Южна България става хранителна борса

Нов Подробен устройствен план ще реши десетилетни проблеми на най-голямото тържище за плодове и зеленчуци в Южна България – борсата в пловдивското село Първенец. Проектите предвиждат мащабно развитие и разширяване на тържището, което да се превърне в съвременна база за търговия, в хранителна борса. Планирани са и инвестиции във фотоволтаичен парк и свързване на канализацията с главните колектори на село Първенец.

Подробният устройствен план получи одобрението на съветниците от община Родопи по време на последното за годината редовно заседание. 20 от тях дадоха положителен вот, петима се въздържаха.

Плановете за развитие са съобразени с бъдещите инвестиционни намерения на акционера. Проектът включва площ от близо 200 дка. С промените ще се урегулира територията на стоковото тържище, както и ще се даде възможност да се подобри движението вътре в борсата.

Сега то е изключително затруднено, по думите на кмета Павел Михайлов. Всекидневно хиляди търговци и купувачи минават с автомобилите си. Промените ще дадат възможност на фирмата, която управлява пазара да реализира проекти за изграждане на пътни връзки, регламентиране на входове и изходи и построяване на обходно трасе за ТИР-те, които зареждат със стока.

Управителят на дружеството акционер Илия Гатев пък е пояснил, че ще настояват борсата в Първенец да стане обект от национално значение чрез Министерствата на земеделието и на икономиката. Което ще даде възможност дружеството да кандидатства по европейски програми и да получи финансиране.

В момента в дружеството, което управлява, членуват над 500 фирми и над 6000 души са акционери, които са едни от големите данъкоплатци на община Родопи. Освен това развитието на борсата има и социален ефект, защото осигурява заетост на хиляди хора.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X