Природният газ поскъпва с 30%

Природният газ поскъпва от днес с 30%, реши на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано сутринта се разбра, че държавният газов доставчик е поискал такова поскъпване.

На последното открито заседание на регулатора в края на изминалата година се разбра, че поскъпването ще с повече от заявените в началото на декември 14% от „Булгаргаз“ заради продължаващото поскъпване на синьото гориво на международния пазар през целия месец.

С днешното решение цената се повишава до 133.41 лв. за мегаватчас. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102.33 лв. за мегаватчас.

Според обществения доставчик, независимо от повишението в сравнение с цената за декември, цената на природния газ за българските потребители остава с 35 % по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси. В резултат на това финансовата полза за битовите и стопанските потребители за цялата 2021 г. е в размер на 675 млн. лв.

И с доставки от Азербайджан газът пак щеше да поскъпва

Междувременно компанията изпрати съобщение от няколко страници до медиите с отговори на най-често задаваните според нея въпроси, свързани с доставките на по-евтиния азерски газ, за който България има сключен договор от началото на миналата година. Той е за 1 млрд. куб. м годишно, но трябваше да идва по недостроеното за 12-а поред година трасе на интерконектора с Гърция. Това е и причината, която държавното дружество изтъква за това, че се внася малка част от договореното по алтернативно трасе отново през Гърция.

В отговорите компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината обяви, че е възможно да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не предлагат такава възможност, посочват от „Булгаргаз“.

Компанията опровергава тезата, че в момента нямаше да се повишава непрекъснато регулираната цена на природния газ за вътрешния пазар, ако България доставяше цялото договорено количество.

Обяснява, че договорените обеми не покриват дори четвърт от нуждите на България, а освен това, азерският газ също поскъпва през годината макар и с по-малко. „Азерският газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари“, се посочва в съобщението.

Компанията уверява, че изцяло е изпълнила ангажимента си за нагнетяване на газ в газохранилището в Чирен по Плана за действия при извънредни ситуации.

През 2021 г. „Булгаргаз“ ЕАД продава на българския потребител природен газ на цени значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти. Ценовото предимство за клиентите на „Булгаргаз“ ЕАД, само за 2021 г., изчислено през доставените количества и разликата между цената, която „Булгаргаз“ ЕАД продава на своите клиенти и действащите цени на европейските газови пазари, е в приблизителен размер на 675 млн. лева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X