Китай отново срива цените на свинското в световен мащаб: глобална криза

Цените на свинското в Китай отново се сринаха. Това има сериозни последици за световния пазар на свинско месо. Засегнати са всички големи износители.

Цените на свинското в Китай отново паднаха рязко през декември, след като през ноември изглеждаше, че ще има обрат на тенденцията. Причината за този междинен пик очевидно бяха опасенията на много търговци, фермери и анализатори относно нова вълна от африканска чума по свинете.

В края на годината цените на свинското месо на китайския фючърсен пазар в Далиан бяха само 13,875 юана за кг или равностойността на около 1,82 евро за кг живо тегло. Това беше с 20 процента по-ниско в сравнение с началото на ноември и дори не наполовина, отколкото през пролетта на 2021 г.

Причина за новия спад на цените са официалните данни за развитието на популацията на китайските свине. Китайското министерство на земеделието отчете популация на свине от 42,96 милиона глави за края на ноември. Това е с 4,7% повече животни в сравнение с предходната година. Стадото обаче намалява с 1,2% спрямо предходния месец. Много анализатори смятат, че причината за лекия спад е огромният ценови натиск и големите загуби сред свиневъдите.

Китай възстанови своето свинско стадо с бързорастящи и огромни инвестиции изненадващо бързо, след като африканската чума по свинете, която избухна през 2018 г., драстично намали броя на свинете.

Китайските кланици са заклали около 235,89 милиона прасета през първите 11 месеца на миналата година. Това е с 66,1% повече в сравнение с предходната година, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на данни, публикувани от Министерството на земеделието и Министерството на търговията на Китай

Цените на свинското отново се сриват – защо?

С подновения спад на цените през декември,  покачването на цените на прасетата и цената на свинското месо вече е история – тенденцията е обърната. След като цените на прасетата достигнаха спад през септември от 12 200 юана или 1,60 евро за кг живо тегло, цената се повиши с почти 40 процента до 17 400 юана или малко под 2,30 евро за кг LG до края на октомври.

Много наблюдатели и анализатори смятат, че тенденцията е обърната в резултат на изчерпването на запасите, причинено от нова вълна от АЧС и катастрофалното икономическо положение на големите и дребните производители на свине. Но това очевидно не е вярно. Защото през декември цените отново се сринаха с над 20 процента до 13,875 юана за кг или около 1,82 евро за кг живо тегло.

„Междинното покачване на цените на свинското месо показа скока на потреблението в Китай със солидна покупателна способност на потребителите“, каза за Global Times Уанг Зули от Института за селскостопанска икономика и развитие на Китайската академия на селскостопанските науки. Уанг каза още, че поради резкия спад на цените на свинското месо през първата половина на 2021 г. свиневъдите са били изложени на големи загуби, докато разходите за фураж са нараснали рязко в същото време.

Това наскоро ускори значително клането на прасета и доведе до временно затруднение в доставките през втората половина на годината. Въпреки това предлагането на свинско месо в Китай отново нарасна през ноември и декември, отбеляза Уан.

USDA очаква производството да намалее и вносът да се увеличи през 2022 г

Междувременно Министерството на земеделието на САЩ (USDA) очаква производството на свинско месо в Китай да намалее  през 2022 г., тъй като секторът  се адаптира към бързо променящите се пазарни условия. Цените на свинското месо са паднали драстично от началото на 2021 г. и са останали ниски въпреки последните национални празници, които обикновено водят до скокове в консумацията на свинско месо, казва USDA.

Големите производители на свине, които спечелиха много пари през по-голямата част от 2020 г. на изключително високи цени, вероятно ще имат по-трудни времена в бъдеще, особено след като цените на суровините остават високи, смятат пазарните наблюдатели на USDA. Очаква се тази динамика да доведе до спад на производството на свинско месо и да увеличи отново вноса през 2022 г., особено през втората половина на годината.

USDA очаква вносът на свинско месо в Китай да достигне близо 4,8 милиона тона през 2022 г., което е почти 6 процента спад на годишна база от 2021 г. поради нарастващото производство на свинско месо и понижените цени. Вносът ще остане под рекордния връх от 2020 г., когато недостигът на свинско месо, свързан с болести, беше най-остър.

Въпреки това много ниските цени продължават да поставят големи оперативни и финансови предизвикателства за китайската индустрия  за производство на свинско месо, коментира доставчикът на финансови услуги Fitch Ratings за развитието на пазара на свинско месо в Средното кралство.

agrarheute.com

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X