1 милиард долара за американските животновъди: Ето как Байдън иска да помогне на фермерите

За да стимулира бизнеса на американския пазар на месо чрез повече конкуренция, правителството на САЩ иска да предостави един милиард долара на разположение на животновъдите. Държавната намеса трябва да доведе до покачване на цените за собствениците на животни и до спад за потребителите.

Според информация на Reuters в списание Successful Farming (SF), президентът на САЩ Джо Байдън обяви вчера (3 януари), че Министерството на земеделието на САЩ ще използва средствата на USDA от Американския спасителен план – плана за борба с последствията от пандемията, приет през март 2021 г. за осигуряване на справедливи условия в месния сектор. В допълнение, USDA ще предложи нови правила за етикетиране на месни продукти тази година, което ще укрепи и наложи Закона за опаковчиците и складовете. Вчера Байдън се срещна с фермери и месопреработвателни компании.

Планираното насърчаване на по-разнообразна месна индустрия има за цел основно намаляване на разходите на потребителите. Докато Белият дом се бори с инфлацията, цените на месото продължават да растат, според публикацията SF. Американският ежедневник Des Moines Register съобщава, че планът на Байдън също има за цел да повиши цените за собствениците на животни.


Байдън: Липсата на конкуренция на пазара на месо е експлоатация

Според анализ, направен в Белия дом, четирите най-големи месопреработвателни предприятия в Съединените щати – Cargill, Tyson Foods, JBS SA и National Beef – контролират между 55 и 85 процента от пазарите на свинско, говеждо и птиче месо. Нараства загрижеността в правителството относно цените, определени от тези компании, от които те печелят и които са за сметка на производителите и потребителите. „Капитализмът без конкуренция не е капитализъм. Това е експлоатация“, коментира Байдън липсата на конкуренция сред месопреработвателите.

От началото на пандемията печалбите на най-големите месопреработвателни компании са се увеличили със 120 процента. Според списание SF това е резултат от анализ, извършен от Икономическия съвет на Белия дом през декември. Имаше критики от месната индустрия, защото анализът показа неточности. Освен това, според регистъра на Де Мойн, говорителка на Северноамериканския институт за месо, цените за производителите вече са се възстановили и пазарът в момента се балансира.


Освен това говорителката на Северноамериканския институт за месо обърна внимание на факта, че трябва да се намерят работници, за да могат да се запълнят допълнителни мощности. Например планът на Байдън предвижда осигуряване на финансиране, обучение на работници и техническа подкрепа за компаниите, но не и за наемане на работници. Това обаче е най-голямата пречка за разширяване на пазара на месо.

Според информация на Des Moines Register, безвъзмездните средства за компаниите, които ще бъдат подкрепени, ще възлизат на 375 милиона долара. Други 275 милиона долара трябва да бъдат предоставени на банките, за да могат да предложат на месопреработвателите изгодни условия за заеми за инвестиции, например в хладилни складове. 100 милиона евро ще бъдат използвани за заплащане на разходи за извънреден труд на служителите в малки и много малки преработвателни предприятия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X