„Поставете сезонното преди веганското“, призовава търговец на месо

Тези, които се интересуват от произхода на храната си и изменението на климата, трябва да поставят купуването на местно произведена храна преди да се съсредоточат единствено върху алтернативи на растителна основа, казва английски онлайн търговец на месо.

Джон Палаги, главен изпълнителен директор и основател на Farmison & Co, казва, че купуването на местно и сезонно производство трябва да бъде фокусът, а не „обичайната новогодишна маркетингова реклама“ на Veganuary.

Той предупреди, че годишната едномесечна инициатива може да има ефект, обратен на този, предвиден от нейните привърженици – изтласкване на по-устойчиви начини на хранене в преследване на „черно-бяло мислене“ и „опростени разкази“ за диетата.

„Устойчивостта на разказа, че растителната диета е вълшебният куршум за климатичната криза, е тревожна“, каза г-н Палаги в своя блог през януари.

Веганските готварски книги, пълни с рецепти за бадеми и авокадо са много далеч от студения пейзаж на Йоркшир. Идеята за консумация на храни, отгледани на хиляди мили, често по химически и водно интензивен начин, в името на устойчивостта е отвъд сатирата и подкопава самата концепция за нашите сезони.”
Според негоi трябва да има  несезонна такса за храна – за да помогне за промяна на начина на мислене „всичко през цялото време“ и да насочи клиентите към по-евтино хранене с по-ниско въздействие.

Той също така нарече авокадото част от проблема, прелетяло хиляди мили до Обединеното кралство от страни, където водната маса е под силен натиск.

„Храненето извън сезона трябва да има цена. Призовавам UFL да бъде ефективен и алтернативен начин за намаляване на вноса на тази продукция – и износа на екологични щети“.

В новогодишното си послание г-н Палаги покани обществеността да се присъедини към него в по-доброто хранене – поставяйки сезонността на първо място и за предпочитане британските продукти с минимални хранителни мили.

„Сезонното хранене означава не само, че продукцията е по-вкусна, но е и много по-устойчива – поддържането на хранителните километри ниски, намаляването на отпадъците и подкрепата на местните фермери са важни“, каза той.

„Със затоплянето на британския климат рискуваме да загубим сезоните, които правят нашата хранителна култура толкова жизнена. Диетите на растителна основа, които разчитат на тропически внос, заплашват нашите сезони със своя принос към въглеродните емисии.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X