Девет държави-членки пропуснаха първия краен срок за Стратегическите планове по ОСП

Една трета от 27-те страни от ЕС са пропуснали официалния краен срок за представяне на националните си стратегически планове по Общата селскостопанска политика (ОСП), включително Германия и Белгия, потвърди пред EURACTIV източник от Европейската комисия.

След като Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната програма за субсидиране на земеделието на ЕС през ноември, държавите-членки трябваше до 31 декември 2021 г. да представят своите национални стратегически планове (NSP) на Европейската комисия за одобрение.

Чрез тези планове страните от ЕС описват подробно как ще постигнат деветте цели за целия ЕС на реформираната ОСП, като същевременно отговарят на нуждите на фермерите и селските общности.

Въпреки това не по-малко от една трета от държавите-членки са пропуснали този срок, информира EURACTIV източник от Комисията.

Деветте изоставащи включват Белгия, България, Чехия, Германия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия.

Говорител на Комисията отказа да коментира повече ситуацията.

Междувременно еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски поздрави онези държави-членки, които са успели да спазят крайния срок.

„Благодаря на министрите на земеделието и правителствата на 18 държави-членки, че представиха проектите на национални стратегически планове за Общата селскостопанска политика в крайния срок“, туитна той в понеделник (3 януари)

Той добави, че Комисията очаква с нетърпение да получи плановете на други държави възможно най-скоро.

Пътят към представянето на проектите за НСП е труден и през октомври една трета от държавите изразиха опасения относно способността си да спазят крайния срок.

Притесненията отново бяха изразени, след като Европейският парламент избра да отложи ключовото гласуване по детайлите на реформата на ОСП за януари, за да даде време за подходящ контрол.

Гласуването щеше да одобри ключови актове, които ще осигурят на държавите-членки пълноценна правна рамка за изготвяне на техните стратегически планове.

Впоследствие отложеното гласуване беше насрочено за 10 януари – доста след крайния срок за края на годината – като приемането му се очаква на пленарната сесия седмица по-късно.

Белгия и Германия сред изостаналите

Закъсненията се оказаха особено предизвикателни за държави-членки като Белгия, единствената държава-членка, която трябваше да представи два стратегически плана, по един за всеки от двата си региона, Фландрия и Валония, добавяйки допълнителен слой сложност към плановете си за селскостопанските сектори.

Междувременно процесът на Германия по подготовката на стратегическия план беше усложнен от смяната на правителството в началото на декември.

Въпреки това, попитан от EURACTIV Германия за причините за забавянето, говорител на министерството на земеделието не спомена текущите ревизии от новия министър Джем Йоздемир.

Вместо това говорителят каза, че фактът, че преговорите за реформи в Брюксел са приключили „по-късно от очакваното“, е довел до „големи забавяния в националния процес на прилагане“, добавяйки, че различните федерални провинции все още не са имали шанса да адаптират плановете си към две федералните директиви, приети в средата на декември.

Говорителят обаче каза, че министерството и регионите „работят под силен натиск“, за да представят плана скоро, като същевременно гарантират сигурността на планирането за фермерите.

Националните закони и директиви, които определят прилагането на реформите в страната, са изготвени и приети от бившия консервативен министър Джулия Кльокнер.

Но докато новото правителство обеща да „преразгледа“ части от стратегическия план в своето коалиционно споразумение, говорител на министерството каза през декември, че срокът е „твърде кратък“, за да направи значителни промени.

Ефекти

Заинтересованите страни от ЕС вече предупреждаваха как забавянията ще се отразят на земеделските производители, като подчертаха, че се нуждаят от разрешение за удължаване на сроковете най-късно до лятото, за да планират дейностите си за 2023 г.

„Промените, планирани за новата ОСП, са важни за фермерите и ние трябва да знаем правилата на играта до края на пролетта на 2022 г.“, каза Кристиан Ламберт, президент на асоциацията на земеделските производители на ЕС COPA, пред EURACTIV в ексклузивно интервю през декември .

Говорейки на събитие през ноември, Тасос Ханиотис от ГД „Земеделие“ потвърди, че Комисията има за цел да даде обратна връзка на държавите-членки в рамките на следващите три месеца, за да приключи всичко най-късно до лятото на 2022 г.


Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X