Световните цени на храните достигнаха 10-годишен връх през 2021 г.

Агенцията на ООН предупреждава за постоянно ценово напрежение през 2022 г .

Световните цени на храните скочиха с 28% през 2021 г. до най-високото си ниво от десетилетие и надеждите за връщане към по-стабилни пазарни условия тази година са малки, съобщи агенцията на ООН по храните в четвъртък.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (FAO), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е средно 125,7 пункта през 2021 г., най-високото ниво от достигнатите 131,9 през 2011 г. Месечният индекс леко се понижи през декември, но се покачваше през предходните четири поредни месеца, отразявайки спад в реколтата и силното търсене през последната година.

По-високите цени на храните допринесоха за по-широк скок на инфлацията, тъй като икономиките се възстановяват от кризата с коронавируса, а FAO предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос.

В последната си актуализация агенцията по храните беше предпазлива относно това дали ценовият натиск може да намалее тази година.

„Докато обикновено високите цени се очаква да отстъпят място на увеличеното производство, високата цена на суровините, продължаващата глобална пандемия и все по-несигурните климатични условия оставят малко място за оптимизъм относно връщането към по-стабилни пазарни условия дори през 2022 г.“, каза старши икономистът на FAO Абдолреза Абасян в изявление.

Покачването на цените на торовете, свързано от своя страна с нарастващите цени на енергията, увеличи разходите на фермерите за производство на култури, което поражда съмнения относно перспективите за добив за реколтата през следващата година.

През декември цените на млечните продукти за всички категории в индекса на цените на храните паднаха, като растителните масла и захарта паднаха значително, съобщи агенцията в месечната си актуализация. Основни причини за спада са затишие в търсенето през месеца, опасения относно въздействието на варианта на коронавирус Омикрон и доставки от южното полукълбо.

Всички категории в индекса обаче показаха рязко увеличение през 2021 г. като цяло и индексът на цените на растителното масло на FAO достигна рекордно високо. В началото на 2022 г. фючърсите за селскостопански култури се търгуват нестабилно, като пазарите на маслодайни семена бяха раздвижени от сушата в Южна Америка и наводненията в Малайзия.

Цените на млечните продукти запазиха неотдавнашната си сила през декември, подпомогнати от по-ниското производство на мляко в Западна Европа и Океания, съобщи FAO.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X