Прекупвачите – основен проблем в сектор „Лавандулопроизводство“ у нас

Прекупвачите са най-големия проблем в сектора на лавандулопроизводство у нас, свалят цените като намират различни причини за това и извиват ръцете на производителите, а после продават продукцията ни на доста по-висока стойност. Това споделя Алекс Конгаров, чието семейство имат малка семейна лавандулова ферма в село Гълъбинци по поречието на река Тунджа.

Започват да отглеждат ароматната билка преди 3 години с едва 15 декара и по скоро като хоби, но постепенно любителският интерес се превръща в бизнес за семейството и декарите с лавандулови насаждения стават 100, а фермата е наречена „Лавандулов рай“. Асортиментът на производството им не е голям-лавандулово масло, лавандулова вода, сапуни и лавандулов цвят. Правят си и собствена дестилерия където влагат около 300 хиляди лева. „Инвестицията е голяма на базата на това, което вадим и на база изкупните цени сега. Дестилерията вади около 500 литра на година“, допълва той.

Това е третата им добивна година в отглеждането на био-лавандула. Залагат на сортовете ,“Хемус,, и, „Севтополис“ .Очакват между 5 и 8 кг. масло от декар да бъде добивът им.

За сега пласират продукцията си само на българския пазар, но един от проблемите, които срещат в работата си е свързан с изкупуването на лавандуловото масло и парите, които получава семейството за труда си. „Ние като търговци сме принудени да търгуваме в унисон с политиката на тези, които изкупуват продукцията. Основни изкупвачи на българската продукция са Германия, Франция, Австрия. Голяма част от тях го препродават на по-скъпа цена след това. В момента най-високата изкупна цена е 100 лв. на килограм масло, а във Франция е доста повече-около180 евро. Прекупвачите у нас ни предлагат ниски цени и ни принуждават да се съобразяваме с тях. Смятам, че държавата трябва да помисли в тази насока – да стимулира производството, а не търговията. Това е ключа към развитието на една икономика – производството“, допълва младежът.

Според Алекс Конгаров, качественото масло е бъдещето на лавандулопроизводството. „Нашата малка лавандулова ферма е в процес на сертифициране за 100 % БИО продукция. Обработваме реколтата си в чиста и свободна от химикали почва. Не използваме нито пестициди, нито изкуствени препарати при отглеждането и борбата с плевелите“, разказва той и посочва, че приоритет в работата им е чистото производство както и съхранението на околна среда. Именно с това е свързан и следващият им проект-производство на лавандулов мед. Началото е дадено и в лавандуловите полета вече са поставени първите 8 кошера.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X