Ръст в площите с есенници и по-добра реколта за 2021 г. отчитат експерти

Увеличение на реколтираните площи с почти всички основни есенници спрямо предходната година, с изключение на ечемика, отчитат експерти от Министерството на земеделието в първия за годината оперативен анализ за основните земеделски култури. В съчетание с получените съществено по-високи средни добиви от декар, вследствие на благоприятните климатични условия през стопанската година, това води до значителен ръст на производството на годишна база – в границите от 24,8% при ечемика до 62,8% при тритикалето, посочва се още в анализа.

Положителни тенденции са отбелязани и при маслодайния слънчоглед и царевицата за зърно. Според последните оперативни данни, прибраните количества маслодаен слънчоглед и царевица за зърно от реколта `2021 г. са съответно с 21,5% и 16,6% повече спрямо предходната година, основно в резултат от повишение на средните добиви. При слънчогледа се наблюдава и леко нарастване на реколтираните площи.

Производството на трите основни типа тютюн през 2021 г. се свива в рамките на 1,6%- 7,9% на годишна база, като негативният ефект от намалението на реколтираните площи е частично компенсиран от увеличение на средните добиви. Със сорт Ориенталски са реколтирани 2343 ха, които са с 9,1% по-малко на годишна база, с Вирджиния – 956 ха, или с 24,1% по-малко, а с Бърлей – 191 ха, като намалението е с 29 на сто. Средните добиви от трите вида са съответно 156 кг, 155 кг и 266 кг на декар, а спадът в производството за миналата година – с 5,9%, 7,4% и 1,6%.

По окончателни оперативни данни, през 2021 г. продукцията от дини и пъпеши бележи годишен ръст от респективно 36,8% и 22,4%. Това се дължи основно на повишените средни добиви, като при дините е налице увеличение и на реколтираните площи. От друга страна, добитите количества картофи, пипер, зеле, краставици и домати от открити площи са с между 2% и 27,9% под отчетените за 2020 г., предимно вследствие на по-малкия размер реколтирани площи, а при пипера, доматите и зелето – и на по-ниски средни добиви от декар.

Оранжерийното производство на домати и краставици нараства съответно с 2,8% и 10,3% спрямо предходната година.

При повечето от трайните насаждения, обхванати от оперативното наблюдение, през 2021 г. се отчита положителна тенденция, под влияние на увеличение на реколтираните площи и/или на средните добиви. Реколтата от винено и десертно грозде, праскови, малини, ябълки, сливи и орехи е от 1,4% до 19% по-висока на годишна база, а при кайсиите е налице ръст от над три пъти. Същевременно, производството на вишни, череши и круши се свива в рамките на 1,9% – 7,7%.

Добитото количество розов цвят през 2021 г. е с 41,7% по-малко на годишна база, поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив. Обратно, при лавандуловите насаждения се отчита по-голям размер реколтирани площи и по-висок среден добив от декар, в резултат на което продукцията нараства с 23,6%, отчитат още авторите на анализа.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X