Използвайте содата за хляб в градината

Агр. Петър Кръстев

  1. Естественият контрол на вредителите е по-евтин от закупуването на пестициди и това е много по-безопасно за вашата градина, вашето семейство, околната среда и дивата природа. В Северна Америка всяка година близо 62 милиона тона пестициди се използват в градини и тревни площи. Изненадващо, собствениците на жилища използват около три пъти повече пестициди от земеделските стопани и повечето от отравянията в дивата природа, както и замърсяването на водата, не са от ферми или други големи организации, а от еднофамилни домове.

    Добрата новина е, че от сода за хляб може да се направи много ефективен, безопасен, органичен спрей вместо пестициди, който може да убие насекоми, които вредят на растенията, като листни въшки и акари, без да вреди на полезните насекоми. Същият разтвор действа и на някой гъбни заболявания.

Срещу болести

Рецептата е проста: смесете една чаена лъжичка сода за хляб и една трета чаена чаша зехтин, след което добавете една чаша вода. Хомогенизирайте сместа чрез разклащане и след това сложете разтвора в спрей. Ако се борите с гъбни заболявания, можете да използвате тази смес, за да пръскате засегнатите области на всеки няколко дни, докато проблемът бъде решен. Използвайте разтвора за черни петна по розите, както и на лозя и грозде, когато плодовете за зърната започнат да се избистрят.
Срещу насекоми

За борба с насекоми комбинирайте супена лъжица зехтин, две супени лъжици сода за хляб и няколко капки течен сапун в 4 литра вода. Добавете го в контейнера за пръскане и пръскайте веднъж на всеки три дни. Така ще се отървете от вредните насекоми и да им попречите да се размножават.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X