Те могат да участват с около 70-80% при приготвянето на смеските за различните категории свине. Чрез тях се осигуряват около 90% от необходимата енергия, около 70% от протеина и 60% от лизина в комбинираните фуражни смески. Тези параметри трябва да се имат предвид при съставянето на смеските и дажбите за различните възрастови и технологични групи. Доброкачествените зърнени фуражи се отличават с нормален цвят и вкус, приятна миризма, пълнота и високо хектолитрово тегло на зърното. Преди изхранването фуражите от тази група се подлагат задължително на предварителна преработка – смилане, флейкуване, запарване и др. От зърнено-житните фуражи при храненето на свинете се използват главно царевица, ечемик, пшеница, овес, ръж, тритикале и сорго. От тях царевицата има най-голямо значение при храненето на свинете. Интересът към царевицата се увеличава поради нейните неоспорими предимства и разпространение. Няма друга земеделска култура с такъв висок генетичен потенциал за продуктивност като царевицата. За нашата страна тя е основната житна култура и нейното широко разпространяване се определя от високите продуктивни възможности, безспорни хранителни достойнства на новосъздадените сортове, хибриди и благоприятните почвено-климатични условия. Със 147 милиона хектара царевицата за зърно е на второ място по площ в света след пшеницата, която заема 210 милиона хектара и е на първо място по обем на произведената продукция пред пшеницата и ориза. В Европейския съюз царевицата заема почти 11 хиляди хектара. Ако ЕС успява да задоволи нуждите си от царевица, то в световен мащаб производството е по-ниско от търсенето с около 25 млн. тона. Търсене продължава да се увеличава както за производството на фураж, така и за индустриални цели.
Топ новини сега