loader image

Ферма и мандра ,,Здраве” в с. Глава- единствени в производството на айрян с пробиотик

В Плевенското село Глава отглеждат биволи и крави и произвеждат еко продукти от млякото им

В Плевенската община Червен бряг, село Глава, работи ферма и бутикова мандра „Здраве“. На пазара те предлагат традиционните продукти от краве и биволско мляко – кисело краве мляко и кисело биволско мляко, краве и биволско прясно мляко, краве и биволски кашкавал, кашкавал смес (от краве и биволско мляко). „През последните две години мандрата ни се свързва с производството на кашкавал с трюфел, който се приема на пазара по-добре от италианския такъв. Това ни дава самочувствие и увереност, че се движим в правилната посока. Изключително търсени и ценени от клиентите ни са нашите фермерски краве и биволско масло, както и айряна ни“, подчертава един от собствениците Цветомир Антонов.

През 2021 година ферма и мандра „Здраве“ успява да наложи два нови продукта – кисело краве мляко с пробиотик и айрян с пробиотик. Това ги прави единствените производители в страната на айрян с пробиотик. „Продуктите с пробиотик благоприятстват за поддържането на чревния баланс, за детоксикация и подпомагат регулирането на храносмилането. Те са търсени от хора, водещи активен и здравословен начин на живот и непрекъснато получаваме техните положителни мнения и отзиви.Доволни сме, че труда, който влагаме в отглеждането на животните и производството на продуктите достига до купувача и е ценен“, обяснява Антонов.

Той посочва и предимствата на продуктите от биволско мляко – „Всеизвестно е, че биволското мляко е по-гъсто и два пъти по-маслено от кравето. Маслеността му обаче не е калорична, а изключително здравословна – тя има добро съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини – 72,3% към 27,7%. В аминокиселинната скала на най-високо място е биволското мляко с ниво от 85%. Млякото на биволите е по-бяло, поради липса на каротин. Протеинът в него е с висока биологична стойност, защото съдържа повече глобулини и албумини. Богато е на витамините А, С, Е и D. И още нещо много ценно за биволското мляко – редовната му консумация повишава броя на левкоцитите, намалява лошия холестерол, спомага за предотвратяване на редица заболявания, сред които и онкологични. Т.е. биволското мляко, освен ценни хранителни съставки, има и лечебни свойства. Това даде и името на нашата мандра – Здраве, защото нашата цел е да предоставяме здравословна храна на потребителя и така да се грижим за здравето му.”

Това всъщност е една от причините да се насочи към отглеждането на млекодайни животни – предоставяне на пазара на една от емблемите на България – млечни продукти с изключително високо качество, които оставят трайни вкусови качества във всеки, който ги е опитал, както българин, така и чужденец. Фермата за биволи в село Глава, област Плевен, Цветомир Антонов стартира в края на 2007 година. През 2013-та завършва селекцията на стадото. Днес тя включва 115 биволи. Фермата за крави отворя врати през месец октомври 2015 година. Сега, през 2022-ра, кравефермата включва 120 специално селектирани високомлечни крави. При подбора на стадото избират животни от три от най-добрите ферми в страната, а днес 40% от стадото са крави с датски произход, които се отличават със здрава костна система и висок средногодишен млеконадой.

В Северозападна България почти няма ферми за биволи. Това е още една от причините акционерът да се насочи към тяхното отглеждане. Споделя, че има и нещо сантиментално, изконно българско в това да създаде ферма за биволи. Обяснява, че в миналото хората са отглеждали биволи в домашни условия. Използвали са ги, за да обработват земята и да се хранят с млякото им.

„Хубаво, стадно животно е биволът. Не е податливо на болести. Познава добре стопанина си и не се доверява на непознат човек. Мъжкият бивол е много своенравен и труден за отглеждане. От самото начало членуваме в Асоциацията по биволовъдство – Шумен и намираме нашето партньорство като ползотворно“, допълва собственикът.

Отгледждайки крави и биволи, добивайки мляко С с изключително добри показатели, се заражда идеят да направят и собствена мандра. „Преминахме през редица административни процедури, но ни водеше мисълта, че до крайния потребител ще достигат истински, екологични продукти, произведени от краве и биволско мляко. Нещо много ценно, особено за подрастващото поколение, за децата“, посочва Антонов.

Продуктите им могат да бъдат открити не в големите хранителни вериги, а в малките магазини, които държат на клиентите си и на качеството. „Фермата ни е бутикова, производството ни е ограничено, но който проявява интерес към нашите продукти, може да ни потърси в социалните мрежи и на сайта ни, за да получи предлаганите от нас стоки от първа ръка“, пояснява Цветомир Антонов и допълва: „Щастливи сме, че нашите клиенти са постоянни и сме заедно вече години наред. Доказателство, че продуктите ни са качествени, че са еко и че са вкусни. Това ни носи удовлетворение от труда и е нашият стимул да продължаваме в тази посока.“

Пред него като производител стоят и редица трудности. Една от тях е изкупната цена на млякото в сектора – „Този въпрос е много тежък и болезнен за всеки производител. Динамични са цените и в посока на рязко повишаване на зърнените култури – царевица, пшеница, слънчоглед, ръж, ечемик. Към момента изкупната цена на един литър суровина е под цената на един килограм пшеница или ечемик, като тази тенденция до преди година бе в пропорция 2 към 1 в полза на качественото сурово мляко. От тези диспропорции следват редица несъответствия при ценообразуването на крайните продукти, произведени от мляко“, казва Антонов.

Мястото на държавата в помощ на животновъдите той определя като не особено практична. „Държавата осигурява субсидии както за биволовъдството, така и за отглеждането на крави по различни мерки – агроекология, схеми за обвързано подпомагане, схеми за единно плащане на площ и така общо по девет мерки и схеми. Това е вид помощ, но трябва тези мерки да се обединят или да се подава ясна и точна информация за тях на животновъдите, защото малките ферми не разполагат с административен капацитет, който да следи изискванията за кандидатстване по тях. Пробелми има и при стопанисването на пасищата. Законодателството за страната е едно, а прилагането му в отделните общини е различно. Конкретен пример – в община Червен бряг, където са нашите два животновъдни обекта, при провеждането на търгове се конкурираме с животновъдни обекти, които не са от същата община, а състава им включва един кон или две овце. Държавната политика, както вече споменах, трябва да е по-близо до животновъдите, да се вслушва в думите им и да е ориентирана към създаване на по-добри условия българинът да може да се занимава с това, което са правели дедите му – животновъдство и растениевъдство, за да използва пълноценно природата, която ни е дадена. Статистиките сочат, че през последните 5 години страната ни е загубила над 72% от животновъдните си ферми. Ето защо усилията на държавата трябва да бъдат насочени приоритетно към подкрепа на малките ферми, за да остане животновъдството на картата на България и за да има качествени родни фермерски продукти на достъпни цени във всички региони на страната“, пояснява собственикът.

Цветомир Антонов не скрива и желанията си, а те са насочени към това българинът да се обърне към земята и към животните, към природата. Надява се все повече млади хора да се ориентират към професиите, свързани с това, да има ветеринарни лекари и животновъди, които да обичат животните и да се грижат за тях.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X