Какво се сее през януари

Агр. Петър Кръстев

Януари е един от най-натоварените месеци за градинарите, които произвеждат разсад. Още в началото на месеца те се подготвят за следващото производство на зеленчуци, като извършват следните мероприятия в оранжериите и парниците, като почистване, дезинфекциране и изораване на почвата.

В неотопляемите оранжерии и полиетиленовите съоръжения, както и в защитените парници се засяват репичките. Сеитбената норма е 2-3 г на квадратен метър.

Към 15 януари се засяват семената на пипера, зелето и карфиола. Преди сеитбата те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15-18 градуса, като предварително се почистват от прорасналите кълнове.

В благоприятните за работа дни е добре да се приготви почвената смес, която ще се използва за разсаждане от равни части чимова пръст и добре разложен оборски тор с прибавка на речен пясък. Времето е подходящо за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове след направен почвен анализ и според потребностите на почвите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X