Джойстик вместо волан – пълна свобода и лесна работа

Такова решение за управление на машините съвсем до неотдавна изглеждаше екзотика. Днес броят на самоходните машини, оборудвани именно с джойстик, расте непрекъснато. Той е по-ергономичен, а липсата на волан осигурява подобрена видимост напред

Traction, Германия

Десетилетия наред воланът си оставаше основен елемент на управлението на практически всички видове машини. Но джойстикът съществува също толкова дълго, колкото и воланът. Джойстикът, като елемент на управлението, е изобретен около 1900 година за първите самолети, а по време на Втората световна война вече се е използвала неговата електрическа версия.
Въпреки достъпността на този елемент на управлението, който значително се е усъвършенствал през годините, и до днес не може да се говори за триумфален пробив на джойстика на пазара – повсеместно, както и досега, се използва воланът за управление. Въпреки това все повече и повече производители обръщат тенденцията. Един от пионерите е строителната техника – там операторите на верижните машини отдавна са свикнали да ги управляват с джойстик.
Забавно е, че в известната със строителните си машини компания Caterpillar чак до 90-те години на миналия век са гледали скептично на джойстика като алтернатива на волана. Днес той е стандарт за много машини на марката.
„Свикналите с волана оператори често са скептични към джойстика, но в повечето случаи този скептицизъм изчезва веднага след като опитат управлението“, разказва търговец на компанията.


От 2011 г. електрохидравличната система за управление с джойстик на Caterpillar осигурява такава скорост на реакция, а тя трябва да гарантира безопасността и прецизността на процеса на управление дори на високи скорости, че оборудваните с нея транспортните средства са допуснати официално до движение по пътищата за обществено ползване. Така че този, който не си представя управлението на машините без волан, ще трябва да си го поръча като опция. Друг вариант просто няма.
Друг известен строителен бранд Liebherr също поде новия тренд, като включи в производствената си гама колесни товарачи, управлявани с помощта на джойстик вместо волан. Но моделите Torrion, които се произвеждат съвместно с CLAAS, не се оборудват с джойстици. Аргументът е, че селскостопанските товарачи, за разлика от тези в кариерите, рядко работят в нон-стоп режим, а именно при него управлението с джойстик реализира целия си потенциал, тъй като джойстикът е много по-ергономичен от волана. Точно това е и основната причина днес с джойстик все по-често да се оборудва прибиращата селскостопанска техника.
Пионери в сегмента на агротехниката са комбайните за цвекло Holmer и Ropa. При тях вече отдавна управлението на задния мост на полето може да се прави посредством джойстик. Но при движение на пътя, както и преди, се използва волан. На зърноприбиращите и силажокомбайните също им се налага да работят дълги часове в режим нон-стоп. Вероятно това е причината да започне внедряването на джойстика като единствен начин за управлението им. На изложението Агритехника 2019 компаниите Fendt и Krone представиха своите версии на зърнокомбайна IDEAL и силажокомбайна BIG X.


Krone вижда огромни предимства при използването на джойстик в силажокомбайните. С него дългата работа е по-малко изморителна. А ако някого го смущава левият подлакътник, то за безпрепятствен достъп до кабината, от работно положение той лесно се вдига нагоре.
Самият джойстик се управлява с леко движение на лявата ръка, при това ръката е напълно комфортно отпусната върху него. Намалява интензивността на движенията, необходими при управление на волана, а това способства за по-комфортното положение на цялото тяло на оператора в седалката. Като резултат натоварването върху работещия дълги часове в машината комбайнер намалява, което му позволява да се концентрира върху качеството на работата.
Но воланът и кормилната колона все още се намират в полезрението на оператора на силажокомбайна на Krone, тъй като все още са неразделна част от оборудването на кабината. При придвижването по обществените пътища машината се управлява по традиционния начин – с волана. Засега при самоходните косачки BIG M Krone не планира управление с джойстик.
Fendt внедри системата за управление с джойстик на зърнокомбайните IDEAL. Операторът на комбайн, оборудван с IdealDrive, управлява машината посредством джойстик, поставен отляво на седалката, при това функциите на традиционния джойстик, намиращ се отдясно на седалката, остават непроменени. В кабината на IDEAL, както и в BIG X, може да се вдигне нагоре левият джойстик, за да се осигури безпрепятствен достъп до седалката на водача.
Fendt е стигнал по-далеч от Krone и напълно се е отказал от волана – това е голяма крачка в посока подобряване на видимостта, тъй като осигурява безпрепятствен обзор на хедера. Управлението с джойстик е опционално налично за всички полуверижни модели от серията IDEAL – от 7 до 10Т.
На пръв поглед управлението посредством джойстик изглежда просто клапан с пропорционално електрическо управление на хидравликата. Но за да се получи разрешение за управление на такива превозни средства по обществените пътища, се е наложило в конструкцията да се интегрират доста допълнителни технически решения. Европейското законодателство изисква задължително наличие на резервна система, която, в случай на авария на някой от компонентите, незабавно ще поеме неговите функции. „В такива системи не бива да се подценява степента на сложност на съвместното функциониране на електрониката и хидравликата, казва експертът на компания FENDT Константин Щал. – Аварийното кормилно управление е реализирано по такъв начин, че да не остави на представителите на закона и минимален шанс за отказ на официално разрешение за движение по обществените пътища.“
Уникалната в сегмента на зърноприбиращите комбайни система, реализирана в моделите FENDT IDEAL, съответства на всички европейски норми, предявявани към транспортните средства. Що се отнася до педала на спирачките, то той както и преди е наличен, тъй като спирачната система през джойстика само забавя транспортното средство, но не го спира напълно.
Представители и на Fendt, и на Krone посочват като основно предимство на управлението с джойстик повишения комфорт на работа за оператора. В течение на целия работен ден водачът може да си позволи да седи спокойно облегнат, докато при управление с волан често се налага тялото да е наклонено напред. Тази неудобна поза е обусловена от необходимостта да се държи погледът в процеса на управлението на машината над волана. „Установихме, че при управлението с джойстик физическата активност на оператора намалява с 60 на сто, тъй като специфичните движения, характерни например при завиването, напълно се елиминират“, казва Щал.
Тъй като работата на съвременните зърноприбиращи комбайни не може да бъде наречена изтощителна, компания Fendt разглежда намаляването на физическото натоварване на оператора поради отпадане на необходимостта от въртене на волана не като някаква извънредна особеност, а като част от общата концепция за комфортно управление на земеделската техника. Системата е не само по-удобна за практическо приложение, но е и по-ефективна. Производителят посочва ръст на производителност при жътва от 6%. Според него това се дължи на факта, че движенията с джойстика са много по-бързи от движенията на волана. Благодарение на това радиусът на завиване на машината става по-малък и може по-бързо да се преминава от едни работен заход към друг, дори и да са разположени непосредствено един до друг.
В сегмента на зърноприбиращите комбайни, освен всичко останало, стандарт вече е наличието на системи за паралелно управление с GPS връзка. Това дава повод на FENDT, който оборудва своите комбайни според последната дума на техниката, уверено да заяви, че воланите вече са безполезни. През повечето време в работата на комбайна от тях няма нужда. С липсата на волан се отваря безпрепятствена видимост напред – към хедера и дори към наклонената камера. Това позволява не само лесно да се идентифицират опасностите и препятствията, но и способства за повишаването на производителността на жътвата. С развитието на концепцията за управление на земеделската техника посредством джойстик се отваря нова страница в ефективното използване на машини с GPS-координати.
Своя FENDT IDEAL с такава система на управление европейските фермери могат да поръчват от 2020 г. “В началото нашите клиенти бяха скептични поради липсата на волан. Но веднага след като сядаха на седалката без волан, те доста бързо свикваха, а добрата видимост и комфортът при управлението получават само добри отзиви“, казва Щал. Специалистът отбелязва също, че добре оборудваното работно място е винаги аргумент в полза на работодателя. И тъй като дефицитът на квалифицирани кадри днес засяга не само операторите на комбайни, а и всички останали сфери, то внедряването на джойстик може да се окаже доста добър аргумент.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X