Комисарят по земеделие застава зад въглеродното земеделие

Главният комисар на ЕС по селско стопанство Януш Войчеховски обеща да направи всичко възможно, за да постави въглеродното земеделие на първо място и в центъра на стратегическите планове на държавите-членки за обща селскостопанска политика (ОСП) на фона на опасенията, че хубавите думи няма да се превърнат в действие.

Подчертавайки, че въглеродното земеделие е ключов приоритет на френското председателство, комисарят подчерта значението му за бъдещето на европейското земеделие по време на заседание на комисията по земеделие (AGRI) на Парламента на 10 януари.

„Трябва да работим заедно, за да увеличим тази посока на развитие на европейското селско стопанство“, каза той, като нарече това „добра възможност“ за фермерите да имат допълнителен източник на приходи в бъдеще.

Въглеродното земеделие – нова модна дума в селското стопанство – има за цел да увеличи количеството въглероден диоксид (CO2), съхраняван в почвата, намалявайки присъствието му в атмосферата.

Това се постига с помощта на различни земеделски методи, вариращи от сеитбообращение, покривни култури и намалена обработка на почвата до прецизно внасяне на азот.

Понастоящем няма целеви политически инструмент за значително стимулиране на отстраняването на въглерод и защитата на въглеродните запаси.

За да се справи с това, новото съобщение на Европейската комисия относно устойчивите въглеродни цикли, публикувано през декември, определя действия за подкрепа на въглеродното земеделие и повишаване на бизнес модела за награждаване на земеделците, обработващи земя, за улавяне на въглерод и опазване на биологичното разнообразие.

Комисията също така ще предложи регулаторна рамка на ЕС за сертифициране на отстраняването на въглерод до края на 2022 г.

Но съобщението получи хладък отговор от селскостопанския сектор, докато неправителствените организации го разкритикуваха, че ЕС е изпуснала истинските замърсители.

Докато евродепутатите приветстваха силния фокус на комисаря върху въглеродното земеделие, редица организации заявиха, за да настояват да разберат как това ще се реализира на практика.

Например левият евродепутат Люк „Минг“ Фланаган попита дали комисарят би обмислил превръщането на въглеродното земеделие в специална мярка в стратегическите планове на ОСП.

Чрез тези планове страните от ЕС ще определят как възнамеряват да изпълнят деветте цели на ЕС за реформата на ОСП, като същевременно отговарят на нуждите на своите земеделски производители и селски общности.

Междувременно ирландският евродепутат Колм Марки попита дали Комисията ще разгледа отделен поток от доходи или структура специално за въглеродно земеделие, за да гарантира, че фермерите няма да бъдат поставени в ситуация, при която са задължени да вършат повече работа за същите пари.

Неговите опасения отразяват тези на Пека Песонен, генерален секретар на асоциацията на земеделските производители в ЕС COPA-COGECA, който каза пред EURACTIV още през ноември, че докато инициативите на Комисията за отстраняване на въглерод може да се превърнат в допълнителен източник на доходи за фермерите, те биха могли „лесно да се превърнат и във финансова и административна тежест за тях”.

Това крие риск от увеличаване на разходите им, намаляване на производителността им и намаляване на доходите им, предупреди той тогава.


В отговор комисарят обеща да „полага усилия да гарантира, че въглеродното земеделие, доколкото е възможно, ще бъде включено в стратегическите планове на [ОСП]“. Той обаче призна, че това представлява предизвикателство.

Той добави уверения, че ЕС „няма да допусне ситуация, в която фермерите ще трябва да правят повече за същите пари“, но вместо това настоя, че има „възможност ситуацията да бъде обратната“.

„Земеделските производители ще бъдат възнаградени за добри практики, за които досега не са били награждавани“, каза той, като обеща, че ще има начин за „алтернатива на индустриалното земеделие“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X