Царевичните хибриди Декалб на Байер КропСайанс – стабилни и при тежки условия

Концепцията FieldShield на компанията надгражда портфолиото с качествено нови продукти

Агр. Петър Кръстев

На уебинар в края на миналата година Марина Бешовишка – мениджър портфолио царевица в Байер КропСайанс България, представи портфолиото от топ хибриди на компанията и по-специално продуктите, които са в FieldShield категория. В началото на презентацията си г-жа Бешовишка подчерта, че те са изключително пластични, гарантират възвръщаемост на инвестицията, а при интензивниусловия осигоряватмаксимална печалба. Тя увери земеделците, че в благоприятни години ще получат най-високи резултати и устойчиви и стабилни добиви в по-тежки условия. Друга характерна особеност на FieldShield хибридите Декалб е високата им толерантност към климатичен стрес, добив над средния в неблагоприятни години и впечатляващи резултати в интензивна среда. Всичко това се доказва и от проведените демонстрационни опити у нас през 2021 година.
За всички наши читатели, които имат интерес към FieldShield хибридите Декалб на Байер, представяме в резюме техните характеристики.
Портфолиото от доказали се хибриди Декалб е допълнено с топ генетика от ново поколение
Два от FieldShield хибридите Декалб, които Байер предлага за сезон 2022 година, са вече добре познати на българските земеделци – DKC4098 и DKC5092. През изминалата кампания те са показали, че независимо от температурния стрес или сушата, тяхната пластичност ги е извела като продукти №1 във всякакви условия.
За първи път на българския пазар тази година Байер представя два нови FieldShield хибрида – DKC4611 и DKC5016, като компанията ще има възможност да предложи на земеделците лимитирани количества от тях.
FieldShield е изключително гъвкава топ генетика, която покрива очакванията във всяка ситуация. Земеделските производители у нас ще имат възможност да се запознаят с резултатите от генетиката на Байер на www.dekalb.bg, където има дигитална Google карта само с добиви от България. Така всеки производител може да направи своя избор на хибрид, подходящ за локалните условия.
Резултати от DKC5016 от няколко демолокации в страната при различни условия и среди на отглеждане
 През 2021 година в най-северозападната точка – Новосело, Видин, са наблюдавани предизвикателни условия и продължително засушаване. Въпреки това, там, от хибрида DKC5016 е получен най-висок добив от 807 кг/дка.
 В Бяла Слатина условията са били неблагоприятни, с продължителен период с много високи температури и сериозно засушаване. Но в този район DKC5016 също се е отличил с добив над средния за групата на зрялост– 723 кг/дка.
 В Бръшлен, на поле при стрип тил обработка, за жалост, е имало изключително неблагоприятен фактор – буря като торнадо, след която са останали кочани дори на прекършени растения. Тук FieldShield хибридът DKC5016 е показал две изключително важни характеристики – пластичност и устойчивост, които са защитили феноменален добив от 1094 кг/дка.
 На изток – в област Шумен, абиотичните условия са били значително по-благоприятни. Хибридът DKC5016 отново се проявил като шампион по добив.
Посочените резултати от 2021 година само с един от FieldShield хибридите на Байер – DKC5016, красноречиво доказват отличните качествени характеристики на предлаганите от компанията продукти – пластичност, стабилност и висок добивен потенциал. От екипа на Байер уточняват, че за сезон 2022 ще предложат четири FieldShield продукта, като това е само началото.
Усъвършенствана генетика
Марина Бешовишка представи накратко и някои от новите царевични хибриди, които ще надграждат портфолиото на Байер.
 DKC4109 – ново предложение в ранния сегмент, характеризиращо се с изключителна адаптивност и потенциал за максимален добив. Продуктът е спечелил призванието БестИнКлас, тъй като постига резултати над средните в неблагоприятна среда, а при интензивна такава е топ хибрид. Това е единият от кандидатите за FieldShield етикета през 2023 година. С резултатите от над 15 опита в Румъния и Унгария той дори надгражда с добив над утвърдилия се и добре познат у нас DKC 3972.
 DKC4416 – ранен хибрид, който се характеризира с висока устойчивост на студ, с отличен и бърз първоначален старт. Продуктът идва на пазара, за да наследи DKC4351. За този устойчив хибрид екипът на Байер е решил да сподели впечатляващи резултати, получени в България. Невинаги условията предразполагат към върхови добиви от над 1 тон. Такъв е и примерът от демополе с Декалб в Дропла, обл. Добрич, където въпреки температурния стрес и неблагоприятните условия хибридът е показал отлични резултати в ранния сегмент и е демонстрирал предимството на новата генетика, като е реализирал с 4% по-висок добив от емблематичния DKC4351. Най-вероятно през 2023 година и този хибрид също ще получи етикет FieldShield заради стабилните резултати, които покриват FieldShield критериите.
 DKC4611 от FieldShield хибридите на Байер притежава висока устойчивост на абиотичен стрес и може да се отглежда при интензивни условия. Този продукт е наследник на DKC4541 и DKC4670. DKC4541 е топпродукт в последните три години на българския пазар и е било сериозно предизвикателство да се намери негов достоен наследник. Разполагайки с най-добрата генетика, екипът на Байер открива решение и предлага DKC4611, който е показал средно със 7% по-висок добив от звездата в България както при интензивни, така и при по-тежки условия.
 DKC4908 е още един представител на средноранната група зрялост. Хибридът се характеризира с мощна коренова система, здрави растения и не на последно място – с много високо качество на зърното. Продуктът е подходящ и за хранително-вкусовата промишленост, наследяващ още един много добре познат хибрид – DKC4943. При тежки условия добивният му потенциал е с 6% по-висок. При оптимални условия резултатите и от двата хибрида са абсолютно съпоставими.
 DKC5206 е хибрид в среднокъсната група. Екипът на Байер очаква този хибрид да наложи нови стандарти за високи и устойчиви добиви. Продуктът дава възможност за ранна сеитба, стабилен е при всички условия и притежава огромен добивен потенциал. А това се доказа на жътвата в Шабла през 2021 година, като DKC5206 е успял да изпревари дори DKC5068.
Земеделците могат да получат повече информация за портфолиото хибриди Декалб и експертен съвет за избор на продукт от представителите на Байер за съответния регион.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X