Приемат ли кравите ви правилните минерали?

Скорошно проучване показа, че повечето производители на млечни продукти не успяват да задоволят нуждите на кравите си от тези вещества

Що се отнася до минералите, недостатъчното снабдяване с тях може да бъде от първостепенна важност, но прехранването може да бъде дори по-вредно – не само за здравето на кравата, но също и за вашия джоб.
Финансираното от ДейриКо проучване в 50 ферми установи, че на повечето животни е даван един минерал в излишък за сметка на останалите минерали, от които им било давано недостатъчно количество.
Медта била от основните минерали, които кравите получавали в излишък, като в 31 ферми количеството било над препоръчителния максимум от 20 мг/кг. Притеснително е, че четирима от фермерите давали на кравите си два пъти повече от нужното количество мед.
Като коментар на резултатите от тези проучвания професор Лиам Синкклар от Университета Харър Адамс, който е провел изследването, дава отговор на някои ключови въпроси за това как да снабдим животните си с оптималното количество минерали.
Какво количество минерали има във фуража ми?
Минералният анализ на фуража е сравнително евтин и може да предостави ценна информация за това какви добавки са нужни. Това може да се използва, за да дадем на животните си правилните количества минерали, може да покаже излишък от даден минерал като желязо или молибден, който би възпрепятствал абсорбацията на други минерали.
Кои са основните минерали, които трябва да даваме на кравите си?
Минералите са от изключителна значение за производителността, плодовитостта, здравето и общото благосъстояние на всички животни. Те са ключов компонент на всички диети. Проблеми настъпват както, когато приеманите минерали са недостатъчни, така и когато те са в излишък. Точно затова е важно да знаете каква е дневната доза от всички минерали, която се приема от животните, както и какви минерали съдържат отделните компоненти на храненето, включително фуража, концентратите, водата, а също така и допълнителните източници на свободнодостъпни минерали като булоси, блокчета за лизане и др.
Как се определя какъв е минералният статус на моите крави?
За отделните минерали това е различно. За някои кръвната проба може да бъде добър индикатор, но количеството на други в кръвта не се различава значително, освен ако храненето не е пренаситено от тези вещества или те не са прекалено малко. В случая на медта кръвната проба може да покаже дали животното изпитва недостиг от нея, но чернодробната биопсия или анализът на концентрацията на мед в черните дробове на бракуваните крави по-ясно показва дали животното е приемало мед в излишък. Анализът на фуража и на храненето също е добро и относително евтино начало.
Какви са страничните ефекти от недостига на минерали или от минералната токсичност?
Страничните ефекти също са различни за различните минерали и е трудно да се определят без вземането на кръвна или тъканна проба. Излишъкът от калций по време на сухостойния период може да доведе до по-голяма честота на родилната треска. Симптомите на недостиг на мед пък включват изсветляване на козината, особено около очите, загуба на тегло, общо неразположение, намаляване на количеството мляко и проблеми с плодовитостта. Намаляването на приема на храна и забавеният растеж са симптоми за недостиг на цинк. Ако смятате, че вашите животни изпитват недостиг от някои минерали, то тогава е добре да се консултирате с вашия ветеринарен лекар или диетолог, който може да ви посъветва как е най-добре да постъпите.
Когато избирате хранителна добавка, кои са основните върпроси, от които трябва да се интересувате?
Един от най-важните въпроси е този в какви дози трябва да се прима правилната добавка, тъй като сега има явни доказателства, че много захранвани през зимата животни са получавали прекалено много минерали, докато други животни остават недохранени.
Също така трябва да имаме предвид начина на прием. Например, свободнодостъпните минерали се консумират в различно количество от животните – някои от тях не приемат достатъчно, докато други прекаляват. За животни, които пасат, най-сигурните методи да се гарантира, че са добре снабдени с минерали, са болусът и инжекциите. При животните, които получават смесени дажби или концентрати, трябва да се уверите, че всяко животно получава правилното количество минерали в обора.
Поръсването на фуража с минерали може да бъде ефективно, но само ако всички животни се хранят едновременно. Също така има и доказателства,че някои биологично комплексирани (или хелатени) минерали могат да бъдат по- достъпни за животното от неорганичните източници, но това е различно при различните продукти и може да бъде определено срещу заплащане.
Aly Balsom

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X