Швейцария създаде голяма банка за торове

От 15 януари 2022 г. в алпийската държава действа указ за освобождаване на запасите от торове в помощ на фермерите

Значителният спад в производството на торове, съчетан с логистични трудности, създаде затруднено снабдяване в Швейцария. Поради това Федералното министерство на икономиката, образованието и изследванията (EAER) реши да издаде заповед за задължителен резерв, съобщава порталът www.lid.ch.

В края на 2021 г. в Швейцария азотните торове се предлагаха само в ограничени количества и това не можеше да не тревожи фермерите няколко седмици преди първото торене в началото на вегетационния сезон, според доклад на Федералната служба за национално икономическо снабдяване (BWL). В тази връзка през декември беше решено основните доставчици да внесат около 20% от обемите си в националната банка за торове, за да се противодейства на евентуален недостиг.

Въпреки това, като се има предвид настоящата ситуация с доставките, не може да се изключи, че на фермерите ще им бъдат необходими повече от заложените задължителни запаси от 20 процента, се казва в доклада. Ето защо, на 20 декември 2021 г. EAER одобри Наредбата за задължително освобождаване на запасите, която влиза в сила на 15 януари 2022 г.

Швейцария е изцяло зависима от вноса на азотни торове. Според WBF има четири причини за затрудненията в доставките на торове.

  • Производството на амоняк, основния компонент на азотните торове, е намаляло в световен мащаб поради високите цени на природния газ.
  • Важни страни производителки въведоха ограничения за износ.
  • Още по-лошо е, че съществуват глобални проблеми с логистиката.
  • Времето поднася неприятни изненади. Например, ниското ниво на водата в Рейн и изключително голямото търсене на кораби за допълнителен транспорт на въглища в Германия временно затрудниха вноса на торове през ноември/декември 2021 г.

Снабдяването на страната с торове най-вероятно не може да бъде гарантирано без използването на задължителни запаси, въпреки усилията на индустрията, според WBF. Сега Швейцария има общо около 17 000 тона чист азот в задължителни резерви. Това ще задоволи само една трета от потребностите през вегетационния сезон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X