Музей на земеделието посреща всяка година новите ученици в Аграрната гимназия в Добрич

Професионалното училище отбелязва рожден ден – 115 години от създаването си

Продължава въвеждането на дуално обучение – първи са специалностите по растениевъдство и механизация на селското стопанство

Какво представлява вършачката, как се задвижва, какво е диканя – това са само част от познанията, които нагледно могат да се получат в единствения училищен Музей на земеделието у нас. В него са събрани над 150 експоната, пресъздаващи земеделската история на Добруджа и страната. Огромните помещения са скрили много съкровища – като се започне от ралото, мине се през локомобила с вършачката, та до малките и уникални ретро трактори.

Точно преди 51 години ръководството на Аграрната гимназия в Добрич си поставя за цел да създаде Музей на земеделието у нас. В началото експозицията е била на открито, след това е определено старо помещение в един от корпусите с халета. Самите учители запрятат ръкави и заедно с майсторите от учебните работилници и се заемат с реконструкцията му. Така през 1976 г. помещението е обновено, а музеят – вписан в регистъра на музейните сбирки у нас. Започва сериозно издирване и събиране на експонати от цяла Североизточна България.

Следващите 5 години се оказват много плодотворни за съществуването на експозицията – има много посетители, увеличава се музейната колекция. Всъщност изследователската дейност и събирането на стари машини не спира и до днес. Важно е всичко, което „говори“ за историята на земеделието, особено днес, в ерата на високите технологии. На призива на училището откликват както фирми, така и частни стопани.

За съжаление пандемията COVID-19 „прекърши“ желанията на дарителите. „Не смеем да поканим гости в музея поради ограниченията. Преди време тук ни гостуваха малки ученици, на които им беше много интересно да разгледат и видят с какво нашите баби и дядовци са произвеждали хляба, какъв е бил пътят на пшеницата. Някои от нашите експонати са от края на XIX“, разказва директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич Катя Пандерова.

Все пак традицията в училището със 115-годишна история се спазва – приетите осмокласници винаги влизат първо в музея. „Гордеем се с нашия музей. Това са две зали с експонат и фотоси, които са събрали историята на Добруджа и нагледно я представят. За съжаление все по-трудно става да се поддържа, спешна е нуждата от покрив например. Изискват се много средства“, допълва г-жа Пандерова.

Трудно е да се отговори на въпроса дали някъде другаде в страната има запазени вършачка и локомобил – такива, каквито са в музея. Това е истинска революция в земеделското производство по безкрайните пшенични полета на Добруджа. Тогава само по-заможните чифликчии са си позволили да преминат от ръчно вършеене на зърното към механизирано. Днес вършачката и локомобилът са едно цяло в модерните зърнокомбайни, но преди повече от век тези машини са се позиционирали стационарно в някое землище и производителите са извозвали ожънатата пшеница до тях. Целта е била да се отдели ядивната част на зърното от люспите и сламата.

Локомобилът е произведен в Унгария през 1926 г. и задвижва самата вършачка. Тя от своя страна овършава зърното от класовете и нарязва сламата. Изработена е през 1952 г. в гр.Русе. В експозицията може да се види още сноповързачка, която отрязва и връзва житните стъбла на снопи. Машината е произведена в бившия Съветски съюз през 1949 г. Ценност за музея са старите модели трактори от емблематични и популярни днес европейски брандове.

Все още Аграрната гимназия събира експонати, документи и фотоси за историята на земеделието. Някои от наследниците на едрите земевладелци и чифликчии сами са пожелали да подарят стари земеделски експонати. Последното дарение за експозицията е от частно лице и включва роначка и гръбна пръскачка.

През настоящата учебна година Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич отбелязва своя 115-ти рожден ден. По този повод учебното заведение организира своеобразно шествие в центъра на Добрич, на което бяха раздадени информационни брошури с историята на гимназията и рекламни материали.

За 115 години в земеделското училище са обучени над 16 000 ученици и над 6000 курсисти. „Искаме да се знае за историята му, за постиженията и възможностите които то дава. Можем да се похвалим с много добра реализация на нашите възпитаници. Част от стопаните в региона са наши ученици, други изпращат децата си тук. След излизане от училище те развиват собствен бизнес или продължават обучението си във висши учебни заведения“, обясни още Катя Пандерова.

Днес броят на учениците е 211. Те се обучават в няколко професии – „техник на селскостопанска техника“, „фермер“, „агроеколог“, и „растениевъд трайни насаждения“. Всички специалности се въвеждат след проучване и допитване с агробизнеса в Добричка област. Последната анкета е направена през декември 2021 г., допълни директорът. Резултатите са категорични – учебното заведение ще разкрие още една специалност дуално обучение. Оказва се, че в региона има нужда от специалисти по трайни насаждения и по селскостопанска техника. Така учениците ще попаднат в реална работна ръка и ще имат шанс за по-тясна специализация.

Теория и практика вървят ръка за ръка в специализираното училище. Учениците от различните професии показват своите умения на производственото поле на гимназията, което е 1780 дка.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X