Германските министри ще настояват в Брюксел за прекратяване на директните плащания

Германският министър на околната среда Щефи Лемке и министърът на земеделието Джем Йоздемир показаха единство по време на съвместна изява във вторник (18 януари). Двамата зелени министри се застъпват за прекратяване на директните земеделски плащания и увеличаване на биологичното производство, съобщава EURACTIV Германия.

Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) е най-важният механизъм за пренасочване на субсидиите към повече опазване на околната среда и  природата, каза Лемке на селскостопанския конгрес на нейното министерство.

„В бъдеще трябва да бъде печелившо да се прави земеделие по начин, който запазва природата и селското стопанство“, каза тя. Настоящата реформа на ОСП вече предприема „първи предпазливи стъпки“ в тази посока, но не стига достатъчно далеч в усилията си.

„Трябва да се откажем от системата на фиксирани плащания на площ“, каза Лемке. Следователно Германия ще участва активно с Брюксел в подготовката на следващата реформа, за да гарантира, че публичните пари се изразходват само за обществени услуги през следващия период на финансиране – от 2028 г. нататък.

Настоящата реформа на селскостопанската политика на ЕС, която ще влезе в сила през 2023 г., беше договорена от Комисията на ЕС, Европейския парламент и националните министри през лятото на 2021 г. След това държавите-членки трябваше да представят своите национални планове за ОСП в Брюксел до 1 януари.

Германия обаче все още не е представила своя план на Комисията. Министерството на земеделието сега възнамерява да приключи националния си план до февруари, обясни Йоздемир по време на срещата.

Комисарят по околната среда на ЕС Виргиниюс Синкявичюс, който също говори на събитието, подчерта, че Комисията „с нетърпение очаква да прочете плана, както и много мерки, които ще допринесат значително за околната среда“.

Двамата министри обявиха също, че стратегическият план, повечето от който е изготвен и приет по време на предишния земеделски министър на ХДС, ще бъде оценен до 2024 г. и при необходимост ще бъде ревизиран.

Хармонична селскостопанска и екологична политика

Лемке и Йоздемир също искат да работят в тясно сътрудничество в бъдеще в други области на селскостопанската и хранителната политика. За разлика от коалиционното правителство, в което и двете министерства се ръководят от зелени политици, в предишния законодателен период министерствата на земеделието и околната среда бяха разделени между двете управляващи коалиционни партии.

„В бъдеще повече няма да хабим енергията си в дърпане на въже между министерствата“, каза министърът на земеделието. С Лемке той иска да оформя политиката „от един калъп“.

Един от фокусните точки, с които двамата министри искат да се справят заедно, е намаляването на пестицидите. „Пестицидите не само засягат живите същества, но и вредят на биоразнообразието“, каза Лемке.

Поради това германското правителство ще се застъпи за по-строго регулиране на пестицидите на ниво ЕС. Ефектите на отделните вещества върху биоразнообразието ще бъдат изследвани по-внимателно от преди, каза министърът на околната среда.

В момента Европейската комисия работи по проект за преразглеждане на Директивата за устойчива употреба на пестициди (SUD).

На национално ниво двете министерства също искат да насърчат разработването на алтернативи на синтетичните химически пестициди, за да направят употребата им по-екологично съвместима. В тази връзка спорният хербицид глифозат ще бъде изтеглен от пазара до края на 2023 г.

Йоздемир също обяви намерението си да превърне биологичното земеделие във водещ модел на устойчиво земеделие и да го популяризира.

Фермерите като защитници на климата

В коалиционното си споразумение правителството се съгласи да повиши националната цел за биологично земеделие от 20 на 30 процента от общата земеделска земя до 2030 г. Освен това Йоздемир поясни, че целта ще се отнася и за дела на биологично произведените храни в обща консумация.

Министерството на земеделието ще „инициира различни мерки за справяне с тази голяма задача“, каза Йоздемир. Специално внимание трябва да се обърне на укрепването на регионалните вериги за добавена стойност, обясни той.

В допълнение, новото правителство иска да „укрепи фермерите в ролята им на защитници на климата“, каза Лемке и обяви, че нейното министерство на околната среда ще изготви ключови точки за „Програма за действие за защита на естествения климат“ до Великден.

Според министерството на околната среда, програмата ще има за цел, наред с други неща, преовлажняване на торфищата и ренатуриране на заливни низини. Освен това се очаква горите и почвите да се използват по-ефективно за улавяне на въглерод.

На срещата на министрите на земеделието в Брюксел Йоздемир се изказа за по-добро заплащане за въглеродно земеделие – селскостопанска практика, която улавя въглеродните емисии в почвата.

След като Европейската комисия представи съобщение за това през декември, националните министри планират да приемат обща позиция до март.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X