Грижи за едрия рогат добитък през зимата

Грижите за домашните животни през зимата е проблем при много животновъди. Как да минимизираме разходите за тяхното отглеждане, при това да имаме силно и здраво потомство? Каква може да е причината за настъпила вялост в кравата? Причина е недоброто гледане на животните през зимния период. През лятото, когато има сочна зеленатрева те са бодри, здрави и козината им е лъскава. Кравите поемат и всички микроелементи които са им необходими.Благотворно е и влиянието на слънчевите лъчи, които са главен източник на витамин Д. Добре се усвоява храната и се подобрява обмяната на веществата. През летния период домашните животни започват да дават повече месо и мляко. Когато завърши благоприятния за развитието на едрия рогат добитък период за тях настъпва криза. Затварят ги в тесни помещения, които лошо се проветряват и са влажни. Натрупва се мърсотия и прах. Това води до вялост.

Площадка за разходка и през зимния период ще спаси вашите крави. Това е неголям двор където ще се разхождат вашите животни. Размерите му се съобразяват с техните потребности:

– Всяка крава заема 7-8 кв. м

– Юниците заемат 10 кв.м

– Телетата – 5 кв.м.

Съобразно броя на животните се определяи големината на двора. Продължителността на разходката трябва да е не по-малко от 5 часа дневно. При температури под -15 С, вятър и мъгла кравите е по-добре да се държат в помещенията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини