Кои ферми фалират в Германия

Фалитите не са част от ежедневието в селското стопанство. Но често са зрелищни. Защото те често засягат големи ферми, а не малки, пише германският сайт agrarheute.com

Месарите, мандрите и мелниците са по-склонни да фалират. Поне това показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis). Експлозията на разходите и коронакризата удариха както фермерите, така и хранителната индустрия. Въпреки това, както и в други сектори на икономиката, по-малко ферми, мандри, месари и хранителни преработватели фалираха по време на тежката криза, отколкото през предходните години.

Това е свързано с мерките за държавна помощ, както и със спирането събиранитя на задълженията  по несъстоятелност по време на пандемията. Резултатът: През първата 2020 година на коронакризата по-малко ферми станаха неплатежоспособни от всякога. Същото важи и за хранително-вкусовата промишленост. През 2021 г. броят на фалиралите стопанства отново се увеличи. Но само леко.

Много експерти очакват значително по-силна вълна от несъстоятелност през 2022 г. Не само защото много проблеми бяха практически отложени. Драматичната експлозия на разходите през 2021 г. също ще постави фермери, мандри и мелници във финансови затруднения.

Вярно е, че цените на много селскостопански продукти също се покачват, както за фермерите, така и в следващите търговски нива. Това обаче често се случва по-бавно от нарастването на разходите. Въпреки това мерките за държавна подкрепа в Германия постигнаха целта си да предотвратят възможно най-много несъстоятелност“, казва Максим Лемерле, ръководител на отдел „Индустрия и анализ на несъстоятелността“ в Euler Hermes Group.

Животновъдите и доставчиците най-неплатежоспособни



Какви са тези ферми, които наскоро фалираха? Ако погледнете последната налична официална статистика, става ясно: в селското стопанство животновъдите и преработвателите на животински продукти са засегнати от несъстоятелност много по-често от растениевъдните стопанства, мелниците или производителите на растителни продукти. С едно изключение - пекарните.

Що се отнася до селското стопанство, Дестатис е първият, който съобщава за фалирали ферми – общо 24. Млечните крави и животновъдите са най-голямата група. Смесените стопанства също са непропорционално засегнати от фалити на фирми.

Друга група, която очевидно е засегната от икономическата криза, въпреки помощта от държавата, са доставчиците на услуги в растениевъдството. 

Растениевъдните стопанства се справят много по-добре. Само 2 компании са подали документи за фалит тук през 2020 г. - след 5 през 2019 г. В действителност обаче има феномен, който очевидно е типичен за растениевъдството на Източна Германия. Големите компании, които са подали заявление за несъстоятелност, често се поемат и преструктурират от инвеститори.

Земеделските стопанства често отиват при инвеститори 

Пример за рехабилитация от инвеститори е земеделската кооперация Schlalach в Бранденбург. Фермата с 800 млечни крави и 1200 хектара обработваема земя, както и инсталации за биогаз, беше санирана чрез план за несъстоятелност и след това продадена. 

Друг пример е земеделската кооперация Teichel в тюрингския окръг Заалфелд-Рудолщат. Кооперацията обработва около 1800 хектара земя и отглежда няколкостотин крави. В края на юни 2021 г. е разпоредено предварително производство по несъстоятелност. Според синдика обаче дружеството продължава дейност. Структурите на дружеството са подходящи за възстановяване, обясни той. Не става въпрос обаче за самоуправление - с други думи, синдикът поема бизнеса от предишните управители.

Пример за несъстоятелност в индустрията е мандрата Herzgut от Тюрингия. Според борда за преструктуриране, неплатежоспособността при самоуправление трябва да бъде използвана, за да изведе млечната промишленост на страната от настоящата криза. Повишаващите се цени на суровините и опаковъчните материали докараха мандрата до финансови затруднения. Вече не можеха да се плащат фактури. Herzgut Landmolkerei е последната независима млечна кооперация в Тюрингия. Тя получава суровото си мляко от местни фермери.

Мандрите рядко фалират, но месарите - често

Цифрите на Destatis също потвърждават, че компаниите в млечната индустрия рядко фалират. През 2019 г. Destatis отчете само 2 неплатежоспособни млекопреработватели, а през 2020 г. – нито един.

При месарите и месопреработвателите ситуацията е различна: тук статистиците очитат най-малко 9 неплатежоспособни месари и 17 месопреработватели в списъка за 2020 г. Броят им преди кризата  е още по-голям - 48. 

Освен месарите, производителите на тестени изделия също бяха особено засегнати през 2020 г. Тук 78 компании обявиха фалит, но това беше по-малко в сравнение с 2019 г., когато фалираха 104 производители на тестени изделия.  При производителите на фуражи три компании фалираха през 2020 г. и само две през 2019 г.

Въпреки това, според икономическия изследовател Патрик-Лудвиг Ханцш от Creditreform, сегашната статистика за несъстоятелността вече не отразява истинското състояние на компаниите. Държавната помощ също би означавала, че слабите компании ще останат на пазара. „Ако спасиш всяка компания, не спасяваш икономиката“, каза Ханцш при представянето на данните за фалита във Франкфурт.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X