България увеличава вноса на плодове и зеленчуци за миналата година

За първите 10 месеца на миналата година в страната ни са внесени 251,2 хил. тона пресни зеленчуци и 293,3 хил. тона пресни плодове. Тези количества са съответно с 10,8% и с 5,2% повече спрямо същия период на 2020 година. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт, цитирани в Оперативния анализ на основните земеделски култури, изготвен от Министерството на земеделието.

В документа се казва още, че увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 10,5 хил. тона или 14,2%), краставици (с 7,1 хил. тона или 34,8%) и пиперки (с 4,5 хил. тона или 17,5%). Повишение се наблюдава и при вноса на патладжани, зеле, лукови зеленчуци, гъби, марули и тикви – с между 4,9% и 26,5%. От друга страна, доставките на картофи спадат със 7,9% (3 хил. тона), а тези на моркови и репи – с 8,3% (1,2 хил. тона).

Близо половината от целия внос на пресни плодове за десетте месеца на 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 146,2 хил. тона, с 6,1% повече на годишна база. Внесените количества грозде, пъпеши, череши, дини, круши, ягоди и черупкови плодове нарастват в границите от 2,9% (грозде) до 42,9% (черупкови плодове) спрямо същия период на 2020 г., докато при прасковите, ябълките, кайсиите и сливите е налице намаление с между 9,7% (праскови) и 64,9% (сливи).

Предварителните данни за десетте месеца на 2021 г. сочат ръст на изнесеното количество пресни зеленчуци с 30,7% на годишна база, до 45,9 хил. тона. Експортът на пресни плодове е в размер на 37 хил. тона, с 0,5% над отчетения по същото време на 2020 г.

Най-голям принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 4,6 хил. тона (67,9%) и краставици – с 3,9 хил. тона (37,8%). Нараства и износът на пиперки, гъби, зеле, патладжани, тикви, картофи и лукови зеленчуци – от 13% при пиперките до малко над два пъти при луковите зеленчуци. Същевременно, експортът на сладка царевица и бобови зеленчуци (основно грах) се свива, съответно с 24,9% и 45,2%.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за десетте месеца на 2021 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Реализираните извън страната черупкови плодове, праскови, грозде, кайсии, ягоди и сливи са с между 4,8% и 96,2% повече на годишна база, докато при вишните, дините, черешите, крушите и ябълките се отчита намаление с между 7,3% и 54,7%.

Анализът отчита, че за седмицата до 14 януари средните цени на едро на зеле, оранжерийни краставици, картофи, вносни домати и червен пипер на тържищата се повишават от 2,1% до 3,6%. Същевременно, оранжерийните домати и ябълките поевтиняват съответно с 0,4% и 3,1%.

Годишните ценови изменения при търговията на едро с основни плодове и зеленчуци са главно в посока нагоре. По-значително поскъпване е налице при доматите оранжерийни и внос), картофите, краставиците (оранжерийни и внос) и зелето – с между 29,3% и 81,1%, а по-слабо – при ябълките – с 6,8%. Единствено цената на вносния червен пипер е под нивото отпреди една година – с 10,8%.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X