Асеновград открива сезона на лозаро-винарските празници

Конкурси за най-добрия производител на домашно вино и за най-вкусни сарми са само част от събитията и ритуалите в първите за тази година лозаро-винарски празненства, известни още като Станимашката Винария в Асеновград. Тя се провежда винаги на 31 януари и с нея се откриват традиционните чествания на Трифон Зарезан в цялата страна, някои от които са на 1 февруари, други – на 14-и, според датите в двата календара.

Празненствата от Станимашката Винария започват в навечерието на празника Трифон Зарезан от винената чашма при храма „Света Богородица“ – Рибната, от която на този ден вместо вода потича станимашки мавруд, а легендарното вино се допълва от аромата на известните миниатюрни станимашки сармички. Доскоро неизменна част от честванията бяха поетичният конкурс „Наздравица за любовта“. Както и празничното шествие, започващо с отдаване на почит към майстора на станимашката малага Аристи Чорбаджака, откъдето веселото множество , предвождано от оркестър, се отправя към църквата, за да извърши там уникалния ритуал „вино от чешма“. Шествието завършва на градския площад с народни хора, дегустация на вина и деликатеси както от Асеновград и околните селища, така и от района на побратимения град Димитровград в Сърбия.

Тази година честванията ще са по-семпли, съобщиха от Община Асеновград. Поради усложнената епидемична обстановка ще бъдат спестени част от ритуалите. Връчването на наградите най-добрите винопроизводители ще се проведе на 31.01.22 г. Тържествената церемония ще започне точно в 10:30 ч. пред паметника на Чорбаджака на улица „6-ти януари“ в Асеновград.

70 производители ще се конкурират в традиционния конкурс за най-добро вино. Червените вина са 41, бели – 10, купаж – 11, Розе – 6, пелини – 2. От всички тях, 19 са от типичния за Асеновград Мавруд, а останалите – произведени от сортовете Каберне фран, Совиньон блан, Сира, Каберне совиньон, Рубин, Мускат отонел, Пино ноар, Молдовка, Траминер, Врачански мискет, Керацуда, Тамянка и други, като има и вина от повече от един вид елитно грозде. 67 от претендентите за титлата са мъже, с тях ще мерят сили и три дами. Участниците са както местни жители от гр. Асеновград, от селата Тополово, Нови Извор, Червен и Новаково, така също проби за оценяване са подали и производители от Пловдив, Куклен, Хасково и с. Крумово.

За девети път ще се проведе и съревнованието „Най-вкусните станимашки сармички“. Ще бъдат оценявани най-вкусните, мънички и естетично поднесени сармички. Кандидатите участват със сармички, приготвени с половин килограм кайма, в подходящ за представяне съд, аранжирани по преценка на участника. Състезанието ще е за зелеви и лозови сармички, като в първата категория са предвидени три награди – 50, 40 и 30 лева, а във втората – само една от 40 лева. На всички участници ще се заплатят вложените продукти.

Записването става на телефон 0331/6 21 61. Сармичките трябва да бъдат представени за дегустация на 31 януари от 15:00 до 15:30 часа, а награждаването на победителите ще стане на същия ден от 16:00 часа.

Стоимена Александрова

*Снимки – архив на Община Асеновград

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X