Русия планира да забрани износът на амониев нитрат

Руското правителство обсъжда забрана за износ на амониев нитрат до 1 април, пише Комерсант, позовавайки се на свои източници. Причината е страхът, че по време на пролетната сеитба руският пазар може да изпита недостиг на този вид тор. Според източниците на изданието, възможността за забрана за износ е била обсъждана на среща в Министерството на земеделието на 27 януари, но все още не е взето окончателно решение. Agroinvestor е изпратил запитване до Руската асоциация на производителите на торове, но те не коментираха ситуацията.

Допълнително търсене на амониев нитрат възникна поради очакванията за ранна пролет в регионите на юг на Русия, обясни един от източниците на Комерсант. Според него, в този случай сеитбата ще започне няколко седмици по-рано от обичайното – още през февруари 2022 г., а това ще изисква допълнителни обеми тор.

Министерството на земеделието и Министерството на промишлеността и търговията вече са одобрили план за доставка на торове на вътрешния пазар за всеки производител, регион и вид тор, а фирмите са сключили споразумения с регионите и могат да загубят лицензите си за износ, ако те са нарушени, отбелязва Комерсант. В същото време, както пише вестникът, химическите компании не виждат проблем в ембаргото за износ на амониев нитрат, тъй като то ще е валидно само за два месеца и в периода на най-активно търсене.

Според Александър Неженц, генерален директор на селскостопанската фирма "Прогрес" (Краснодарски край), инициативата на правителството за ограничаване на износа е съвсем разумна. Той отбеляза, че през юни миналата година "Прогрес" е закупил целия обем необходими за годината торове, така че няма притеснения за пролетното подхранване. Що се отнася до есенната сеитба, ще следим ситуацията на пазара, цената на торовете и ако цената е висока, ще намалим използването на химически торове“, каза Неженец пред Агроинвестор. „Засега виждам, че положението с торовете е много лошо, почти ги няма по базите, а има земеделски предприятия, които изобщо не са се запасили с торове".

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X