Агрометеорологична прогноза за периода 31.01 – 06.02.2022 г.

В средата на изминалия период в някои райони бяха регистрирани минимални температури между минус 10 – 15о С, които носят риск от измръзване за намиращите се в начални етапи на развитие посеви със зимни житни култури. На изолирани места (Севлиево) са измерени стойности до минус 21.5о С представляващи опасност за някои от овощните видове (праскова).

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. Прогнозираните средни температури за периода ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. При пшеницата и ечемика наблюдаваните фази ще са братене (агростанции Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат), трети лист (агростанции Кнежа, Николаево, Търговище, Хасково, Кюстендил), поникване и начало на листообразуване (агростанции Бъзовец, Сливен, Чирпан).

През дните от периода с прогнозирано относително сухо време условията ще позволяват извършване на резитбите при трайните насаждения, а в районите, където почвената повърхност не е преовлажнена (Новачене, Царев брод, Долни чифлик, Хасково) и провеждане на почвообработки. Периодът е подходящ за подготовка на площите за сеитба с пролетни житни и бобови фуражни култури в районите, където почвеното овлажнение позволява извършване на мероприятията. Сеитбата на тревни смески от овес и пролетен фий осигурява добив от качествен и пълноценен фураж. Сеитбената норма е 15-16 kg/da като съотношението между овес и фий е 1:3 (3-4 kg овес и 12-13 kg фий). Сеитбата се извършва на разстояние 10-15 cm между редовете и дълбочина 3-4 cm. Оптималните срокове за засяване започват от средата на февруари.

В средата и края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от време с валежи, които ще ограничават възможностите за работа на полето. Критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X