loader image

Министърът на земеделието Иван Иванов заряза лозите на Института по лозарство и винарство

В опитната станция на Лозаро-винарски институт- Плевен в местността ,,Томовското” се сътоя традиционното честване на празника Трифон Зарезан. Министърът на земеделието Иван Иванов първи подряза лозите в масива на института. Гости на събитието бяха Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието; проф. Мартин Банов – председател на Селскостопанска академия, д-р Петьо Бошнаков, предеседател на Националното сдружение на българските лозари, проф. д-р Христо Даскалов, бивш зам. председател на Селскостопанска академия, по настоящем изпълнителен директор на БАБХ (Агенция по безопасност на храните), доц. Наталия Христова, директор на Институт по царевицата в Кнежа, Деян Иванов, директор на Институт по животновъдство и земеделие, представители на лозарската общност.  

Събитието уважиха и заместник-областният управител Виолета Иеремиева и заместник-кметът на Община Плевен Милен Яков. В ритуала включиха заместник министрите Стефан Бурджев и Иван Христанов. Гост беше и посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Директорът на Института проф. Иван Пачев пожела ,, през годината да има в действителност берекет и да се радваме на хубави вина и да празнуваме нашите празници!” По традиция в програмата участваха певци, иструменталисти и танцьори от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен.

Министър Иванов подчерта, че лозарите ще бъдат подпомоганти с т.нар. ,,извънредни Ковид мерки”. ,,Предвидени са средства и в бюджета. Има и европейска програма, която върви в момента, преминала е 400 хил. лв. Тези средства се планират за този бранш, за лозарството, както и 6,5 млн. лв за изби. В новата селскостопанска година 2022/ 2023 г. също са предвидени средства. Ние ще бъдем на страната на земеделския производител и в частност на лозаро винарите”, каза министерът на земеделието.

По думите на Иван Иванов ,, В стратегическия план за се 2023 г. предвиждаме подход за увеличаване на субсидията за лозарството. ,, Разбира се, много зависи и от това какво решение ще постигнем с Министерство на финансите за процента на съфинансирането. Знае се, че средствата по този стълб са доста намалели по програма за развитие на сеслките райони за сравнение с предходната оперативна програма”, уточни той.

По повод местните породи животни като ,,Черноглава Плевенска овца” министър Иванов заяви: ,,Тези породи попадат в обхвата най-вече на държавните помощи, тази година имаме по-голям размер за подпомагане на нашите стопани с т.нар . ,,Ковид мерки”. Предстои след приемането на държавния бюджет да се разпределят средствата, след нотификация от Европейската комисия ще бъдат подпомогнати и тези сектори. Опазването на автохтонните породи до голяма степен зависи и от самите фермери, които отглеждат. Правилният подход е, със средствата, които ние отпускаме, да поддържаме селекцията, която те правят, каза министър Иванов.

По отношение на промяна в критериите за субсидиране на зърнопроизводството той поясни: ,,В регламент на Европейската комисия, който определя селскостопанската политика, е записано точно и ясно по какъв начин се субсидират земеделските производители. В нашето коалиционно споразумение е записано, че ще има таван на субсидиите в размер на 100 хил. евро и съвместно с тях ние с сме предвидили, както е по регламент, компенсаторни разходи в размер на 2,5 размера на заплати за региона на Плевен, т.е. средната.”

Един от специфичните за Плевенско сортове зеленчуци е арсенешки воден лук. По повод евентуалното му получаване на защитено географско наименование министър Иванов коментира: ,,Мисля да се запозная и с други инициативи за регистриране на други местни продукти, това е добра идея. Това също е част от нашата коалиционна програма за регистриране на местни продукти, традиционни, с цел промотиране, подпомагане на българското производство и неговото достигане до максимален брой потребители. Разбира се, целта ни е, да се превърнем от износител на суровини в износител на готова продукция. Това може да бъде един добър начин за подпомагане на нашите родни зеленчукопроизводители. Записали сме го и средства се отделят за тази наша задача. Мисля, че ще успеем”.

Министър Иванов коментира и перспективите пред научната дейсност и образованието в областта на земеделието: ,,В бюджета са предвидени необходимите средства. В коалиционното споразумение е записано, че трябва да дадем приоритет на образованието, свързано със селскостопанския сектор така, че тази година предстои да бъдат направени реформи”, поясни министерът.

,,Предвидили сме да се развият местни центрове за обучение на земеделски производители, съвместно с Националната служба за съвети в земеделието, браншовите организации и самите земеделци така, че основно място ще има както Селскостопанска академия така и Националната служба за съвети в земеделието, за вдигането на този бранш на крака с добре подготвени кадри”, подчерта министър Иванов.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X