Нарастват финансовите тежести за фермерите

  • Новите осигурителни прагове и социални изисквания ще съсипят малките стопанства, заяви Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
  • Правителството не следва политиката, която гръмко оповестява

Поредната стъпка към обещаното от правителството светло бъдеще е одобреният от Министерски съвет проектобюджет, който влиза за обсъждане в Народното събрание. В него е заложено нарастване на минималния осигурителен доход за фермерите. Как ще се отрази това върху земеделските стопани, попитахме Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Тук имаме два прочита. Първият е чисто финансов, т.е. данъчен. Изчетох много коментари, че в момента осигуровките са доста ниски и не могат да покрият сумите за пенсии, които трябва да се натрупат. От финансова гледна точка това звучи логично. Само че има и още един друг момент, който е в контекста на тезата „Дайте да запазим малките и да ги направим конкурентни на пазара“. В този смисъл вдигането на осигуровките и новите данъчни тежести не кореспондира със заявеното от правителството. Голяма част от колегите вече заявяват в публичното пространство, че ще се откажат. Ясно е, че земеделските производители ще станат по-малко. Част от тях дори ще влязат в сивия сектор. Дали ще фалират малките семейни фирми не мога да кажа, но ще има откази. Категорично правителството не следва политиката, която твърди, че иска да следва“, изтъкна Радостина Жекова.

„Вярно, че осигурителната сума не е голяма, но когато си много малък и управляваш семейна ферма, всеки един лев има огромно значение. Между другото имаме една съседна държава, която не е член на ЕС и която е предприела интересна и адекватна мярка. Там на практика ако се осигуряваш в продължение на 10 години в сферата на селското стопанство, подлежиш на пенсиониране. Може би не е лошо „политиците ни“, казвам го в кавички, защото те сега се учат на политика, да се огледат и да преценят какво точно означава запазване на най-малките. Със сигурност не е това, което правят. Затова догодина статистиката ще бъде с отрицателен знак“, не крие опасенията си производителката.

В момента се подготвя още един воденичен камък за земеделските стопани. „Никой не говори за социалната условност. Това е една изключително огромна тежест отново за най-малките. Пак казвам, за мене е условно това деление на малки, средни и големи. Но тази социална условност няма да нанесе поражения върху средната или голямата ферма. Най-засегнати ще бъдат отново най-малките ферми. Социалната условност, която ЕС иска а въведе, това ще доведе до изключително голяма финансова тежест. Големите вече спазват и са пригодени към това изискване, но по-малките не. И тази заплаха за спиране на субсиди и т.н., звучи доста сериозно от гледна точка на малките.

Казвайки запазваме малките, искаме да се грижим за тях и в същото време въвеждайки финансови тежести в данъчното облагане и социалната условност, в зелената сделка – всичко това някак си не кореспондира“, категорична е още Радостина Жекова.

На практика преките задължения на земеделският стопанин остават някъде на заден план. В момента всички са в очакване на пролетната кампания по сеитба на пролетни култури. Преди това предстои подхранване на пшеницата. Всичко това в момента ще се случи на цени, многократно по-високи в сравнение с предходните стопански години. Най-сериозен е примерът с цената на амониевия нитрат, който вече гони 1500 лв./тон. Как и какво ще се случи с тези стопани, които не могат да заделят достатъчен финансов ресурс за закупуването му, ще останат ли полета без наторяване и как ще се отрази това върху добивите – все въпроси с много неизвестни. Факт е, че земеделските производители ще подходят много предпазливо към използването на азотните торове, категорична е Радостина Жекова. Финансовата тежест ще рефлектира най-вече върху по-малките семейни стопанства. „Те трябва да платят веднъж 1500 лв./тон, каквато е актуалната цена към днешна дата, а втори път – ДДС-то, което е 300 лв./тон. Всичко това при положение, че миналата година купувахме амониев нитрат с ДДС за 360 лв./тон“, изчисли Жекова. Освен това високите цени на торовете ще утежнят междуфирмената задлъжнялост. За първа година това ще изостри отношенията, тъй като част от търговците на пазара вече не са склонни да работят на отложено плащане.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X