Очаквано: Цените на зимния зеленчук бележат рекорди

Рекордно поскъпване повечето храни отчитат стоковите борси в страната, като то е най-осезаемо при някои зеленчуци и плодове. Според търговци, такива цени не е имало поне от десетилетие. Първенството държат краставиците, които по откритите тържища се предлагат до 6-6,50 лева, а в социалните мрежи не липсват и снимки от големи вериги, където на табелките пише 7,50 лева.

На централния пазар в Пазарджик все още може да се намерят и краставици по 4 лева – по-къси, криви и нестандартни. Търговците признават, че малцина купуват при такива цени, но не зависи от продавачите стоката да е евтина или поне на поносима за потребителя цена. В момента на борсите е късмет да се намерят краставици за 5 лева на килограм на едро. За сравнение – в месарските магазини около кооперативния пазар се продават котлети с кост срещу 5,40 лева за килограм.

Търговците си връщат спомените от зората на демокрацията, когато бедните потребители купуваха не на килограм, а на бройка. Така е и сега с краставиците. Вземат си по едничка, колкото да не е без хич, а за нея плащат по 1,50 до 1,80 лева. Отдавнашни прекупвачи си спомнят, че преди много време само веднъж, и то в навечерието на Коледа и Нова година цените на краставиците са били толкова високи като сега. Причините за сегашния ръст са ясни – няма българско оранжерийно производство – заради безумните цени на отоплението много от парниците останаха празни и чакат да бъдат заредени с разсад напролет. Вносителите пък добре се възползват от ситуацията и спекулират с цените, обясняват продавачи. Роля са изиграли и снежните бури в Турция и Гърция, откъдето основно идва импортът. Жалкото е, че всичко отново е за сметка на крайния потребител, при това – в труден момент като сегашния. Губят и посредниците – въпреки ниските надценки, те продават много по-малко и бракуват много повече стока.

Лошото е, че нагоре тръгват и цените на доматите. Те още не са достигнали рекордните 5-6 лева, за колкото се продаваха преди няколко години, но в момента цените им на дребно са 3,40-3,60 лева за килограм. Над 3 лева се търгуват на едро по борсите. Връзка репички е над левче, а на едро – 80 стотинки. Зелето е съответно по 1,50-1,60, на борсите достига до 1,40 лева. До 4 лева на дребно достигат тиквичките, с лев по-малко са на едро.

Търговците не се наемат да прогнозират дали може да очакваме нормализиране на цените, когато напролет отново се появи и българска продукция. Ако цените на електроенергията, отоплението и горивата останат на сегашните си равнища, по-вероятно е дори да има поскъпване – иначе на производителите не би им излязла сметката.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X