Предолимпийски спад на цените на зърнените пазари

През изминалите седем дни (28.01.- 03.02.) волаталитетът на международните зърнени пазари остана висок предвид противоречивото влияние на фундаменталните и метеорологичните фактори върху цените на различните зърнени култури на фона на несигурната политическа обстановка в света вследствие на конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Въпреки запазването на голямата амплитуда на двупосочните ценови колебания на фючърсните пазари в Чикаго и Париж векторът на развитието на котировките на пшеницата и царевицата там се отклони в низходяща посока. Намаляването на напрежението между Русия и Украйна в навечерието на откриването на Олимпийските игри в Пекин беше очаквано от пазара и според търговците стана основен фактор за коригираните пикови стойности достигнати в резултат на спекулативното ценово рали. Обилните валежи в засегнатите от силната суша територии, заети със зимна пшеница в САЩ (Великите равнини) и незадоволителните показатели в износа също в значителна степен допринесоха за плъзгането на житните котировки в низходяща посока.

В рамките на изминалия период цената на мартенския контракт пшеница на борсата в Чикаго спадна с близо 10 долара, до около $276/т, а на борсата в Париж (Euronext) цената на мартенския контракт мелничарско зърно се срина с 16 евро, от EUR 277/т до EUR 261/т (EUR 224,75/т – 4.02.21 г.).

Стремително надолу тръгнаха и цените на пшеницата на физическия пазар в Евросъюза. На 3 февруари френска пшеница 11,5%-12,5% протеин се предлагаше за износ от Руан по EUR267/т FOB, в сравнение с ЕUR285/т FOB на 27.01.22 г. (ЕUR230/т FOB на 04.02.21 г.). С 2-4 долара през изминалия седем дневен период спаднаха и експортните котировки на руската и украинската пшеница – до $323-328/т ФОБ черноморско пристанище за зърно 11,5-12,5% протеин. ($288-290/т ФОБ – 3-4.02.21 г.).

„Напрежението между Русия и Украйна изглежда отслабва, което спомогна за понижаване на цените. Но този фактор остава на дневен ред и ще се наблюдава с голямо внимание. Търговците просто „затаиха дъх”, коментират текущата ситуация европейските анализатори. Според тях след рязкото понижение на цените е логично да очакваме активизиране на купувачите на пазара и в краткосрочен план стабилизиране на европейските цени.

Освен това в средата на следващата седмица (на 9.02.) Министерството на земеделието на САЩ (USDA) ще публикува редовния си месечен доклад за състоянието на глобалния зърнен баланс и участниците в борсовата търговия вероятно ще заемат изчаквателна позиция, тъй като се опасяват от изненади.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X