Д-р Трифон Цветков, БВС: Камара на ветеринари без официалната съсловна организация не може да е обединител

Новоучредената преди няколко дни Камара на практикуващите ветеринарни лекари в РБългария бе една от темите, обсъждани на проведения по-рано днес Национален съвет на Българския ветеринарен съюз. Повод за форума, който се проведе в Аула №6 на Тракийския университет в Стара Загора, стана изявление, че целта на новата организация е да обедини всички дипломирани ветеринарни лекари в страната. Според официално разпространената тогава информация, Камарата ще изпълни изискване на ЕС, където подобни организации функционират повече от 20 години.

Не на това мнение обаче се оказа ръководството на съсловната организация – Българския ветеринарен съюз. Учредяването на Камарата, на което не са били поканени представители на съсловната организация, бе първа точка в дневния ред на днешното заседание, обсъждана дори преди друга изключително важна тема – Националната програма за профилактика.

На поканата да участват във форума са се отзовали всички официално поканени гости – изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, неговият заместник д-р Ангел Мавровски, проф. д-р Тодор Стоянчев – декан на ВМФ при ТрУ – Стара Загора, доц. д-р Красимира Генова – Декан на ВМФ към ЛТУ – София, областният управител на Стара Загора проф. Атанас Василев, зам.-директора на Центъра за оценка на риска доц. д-р Илиян Костов, председателят на Сдружението на държавните ветеринарни лекари д-р Евгени Макавеев и председателят на новоучредената Камара на практикуващите ветеринарни лекари д-р Генади Ганчев.

„Веднага след приемането на дневния ред аз направих кратко експозе на проблемите, които предстоят пред колегията и изразих позицията, че единствената правно регламентирана съсловна организация е Българският ветеринарен съюз. Друг вид организация, та дори и да се определя като Камара, няма как да обедини гилдията. Поисках да се определи по-ясно дефиницията на понятията, с които се борави. И най вече – да се дефинира какво е съсловна организация, която да обединява ветеринарите. Нашият съюз е основан по силата на специално законодателство, а всички останали асоциации, които са в състава му, са сдружения с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица. Конкретно за новосформираната Камара обясних, че тя е регистрирана от 13 учредители, някои от които дори не членуват в Българския ветеринарен съюз, а са бизнесмени. За мен това не е съсловна или професионална организация“.

Д-р Цветков допълва, че създаването на Камарата не е незаконно. Просто счита за нередно нейни представители да се изявяват като говорители на цялата гилдия и да имат претенции да са обединители. По думите му, това е по-скоро бизнес група, а не професионална организация, включваща 13 души, докато Ветеринарният съюз обединява 2562-ма специалисти, които изпълняват цялата гама дейности по лечение и профилактика на здравето на животните. Председателят допълва, че никой не ограничава правото на сдружаване при спазване на предварително декларираните цели. По думите му обаче никой не бива да има претенции за национална представителност, игнорирайки законната съсловна организация.

Проверка на „Гласът на земеделеца“ показа, че Камарата на практикуващите ветеринарни лекари в РБългария действително е регистрирана с правна форма „Сдружение„, вече е вписана в съда, има ЕИК, а седалището й е в Стара Загора. На самия форум представител на организацията отново е уверил, че Камарата е национално представена организация, която обединява както хора с бизнес, така и практикуващи ветеринарни лекари.

Очаква се от Българския ветеринарен съюз скоро да оповестят и свое официално становище по темата.

Друга важна новина след днешния форум – проведен е дълъг и ползотворен диалог с представителите на БАБХ, които от една страна са обяснили как ще бъде структурирана Агенцията, как ще се работи по въпросите, свързани с ветеринарната медицина. Очаква се до седмица или десетина дни Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози за периода 2022-2024 година да бъде внесена в Министерския съвет за утвърждаване. „Гласът на земеделеца“ вече писа, че забавянето й поставя на карта имунопрофилактиката – една изключително важна дейност за здравето както на животните, така и на хората. След като тя бъде одобрена, ще може да се сключат нови договори с ветеринарните лекари и те да изпълняват тези свои ангажименти.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X