Най-добрите майстори в град Септември ще се борят за титлата „Цар на виното“

Конкурс за най-добро домашно вино от новата реколта организират за поредна година Община Септември, Археологическият музей „Проф. Мечислав Домарадски“ и Народно читалище „Будители-2004“.

Всички майстори на гроздовия еликсир са поканени да премерят сили в съревнованието, като за целта трябва да получат бутилка от читалището (за да са еднакви и да няма съмнения в пристрастие) и да предоставят в нея проба за дегустация. Заплаща се и такса за участие – 4 лева на проба. Бутилките ще се приемат до 8 февруари в новата читалищна сграда на бул. „България“ №25. В конкурса може да участват бели трапезни, червени купажни, червени сортови вина и розе само от реколта 2021 г.

Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени на 12 февруари 2022 г. на традиционния Празник на виното, който ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Конкурсът и празникът са сред най-очакваните събития в обществения живот на Септември, където лозарството и винарството са основен или допълнителен източник на доходи за почти всеки дом. Неслучайно именно там допреди години работеше Опитна станция по лозарство, която обаче, за жалост, бе закрита и с времето – разрушена.

По данни на земеделските служби, от около 178 хил. дка в землището на Септемврийска община над 36 хил. дка са с трайни насаждения, от които 27 хил. дка са лозя. Няма информация обаче колко от тези площи се реколтират – много от стопаните ги изоставят или дори изкореняват през последните години, тъй като избите създават свои масиви и почти няма изкупуване на грозде за винопроизводство от малките производители.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X