Браншовици: Помощ за засегнати под 100% от бедствия изобщо не е предвиждана

Каквото и да е обещано на пострадалите земеделци, няма нотифицирана подкрепа за частично засегнати от неблагоприятни събития, казва юристът на Националната биоасоциация

Дори на пострадалите от градушките през август 2021 година земеделци с частично пропаднали площи да е обещана помощ, тя надали ще се получи. Такива са песимистичните очаквания на Димитър Митев, юрист и сътрудник на Националната биоасоциация (НБА). Според него, каквото и да е обещано на ударените от природното бедствие производители, помощ за под 100% унищожени площи просто не е предвидена. Човекът подкрепя думите си с писмо, получено в отговор на браншовата организация на 24 ноември миналата година и подписано от тогавашния зам.-земеделски министър Явор Гечев. Макар отделни откъси от текста да си противоречат, в него наистина се казва, че „… в обхвата на помощта не попада подпомагането на частично пропаднали площи (под 100%)“ (вижте приложените снимки на документа).

„Пораженията по реколтата за миналата година бяха не само от градушка, но и от други неблагоприятни събития – разказа пред „Гласът на земеделеца“ Димитър Митев. – През пролетта на 2021 година много насаждения, специално – череши и вишни, понеже такава е спецификата на самите растения, пострадаха от продължителните проливни дъждове и от бури. Нараниха се около 50% от плодовете, това доведе до тяхното пропадане. Тогава ние проведохме разговори в Министерството на земеделието за подпомагане на тези стопанства, тъй като 50% пропадане означава значителни загуби. Казаха ни, че ако е налице финансов ресурс за подпомагане, ще бъде отворена такава схема, за да може да се компенсират тези загуби. За съжаление, до ден-днешен не е налице такова подпомагане. В същото време по-късно през годината, след лошата пролет, се случиха и други климатични събития, които доведоха до пропадане, вече не само при плодовете, а и при зеленчуците – наводнения, градушки. В някои райони на страната има стопанства, които са със 100% пропадане, при други е частично, под 100%. При пълното пропадане подпомагане се получи. Говорим основно за Пловдивска област. Но не и при тези с под 100%. Има такива с 60-70 или дори над 90%, а не получиха нищо и до момента“.

По повод на изброените природни събития от НБА са изпращали писма до Министерството на земеделието с настояване да бъдат отпуснати компенсации на частично пострадалите стопанства. От отговорите станало ясно, че не се предвижда такава подкрепа, защото нямало нотифицирана държавна помощ за площи с под 100% унищожени насаждения.

На фона на това пострадали производители си спомнят как тогавашният министър на земеделието проф. Христо Бозуков им отишъл на крак в Пловдивско и уверил, че те ще получат обезщетения за понесените от градушката през август загуби. Нещо повече – пред „Медиапул“ той е съобщил, че кабинетът „Янев“ е одобрил изплащането на 15 (петнадесет!) милиона лева именно за компенсиране на стопани, пострадали от градушки (цялото интервю вижте ТУК).

„Каквото и да е обещано тогава, няма никакви предприети действия за подпомагане на площи с частично пропадане“ – казва в заключение Митев.

Той не крие разочарованието си и от реакцията на държавните служители тогава:

„Този отговор, който тогава получихме, като цяло, е копи-пейст на указанията. Казва, че се предвижда подпомагане само за 100% пропаднали площи, съгласно нотифицираната държавна помощ. те по принцип така отговарят – доста формално и с копиране на абзаци от самите указания, които ние вече сме чели, така че няма нужда да ни се припомнят. Поради тази причина ние искаме и нова схема – било то de minimis, било то под друга форма, но да бъде полезна на производителите и реално да ги обезщети за загубите. Затова, след като сега вече е ясен бюджетът на Министерството на земеделието за държавните помощи, ние отново напомняме да се предприеме политика, с която да бъдат компенсирани всички пострадали стопанства. Има и нещо, което е много тревожно – понеже е налице пропадане на част от площите на земеделските стопанства, те не могат да покрият изцяло с фактури необходимия добив, за да бъдат подкрепени по схемата за обвързано подпомагане, просто защото нямат достатъчно продукция, годна за реализация. Това означава, че те не могат да отговорят и на изискването за минимални добиви. И понеже е така, те съответно отпадат и от ковид подпомагането, защото не са защитили схема за обвързана подкрепа. И се получава една доста сериозна въртележка от загуби, а те няма да бъдат компенсирани или поне засега не се усещат такива намерения. А понеже тези стопанства реално не са реализирали достатъчно доходи през миналата година, като се имат предвид и инфлационните процеси, и липсата на работна ръка, която също става все по-скъпа, те изпадат в една сериозна липса на ликвидност. Навлизат в дългова спирала, която ги води към дъното. Нещо повече- дори да се отвори ковид подкрепа през 2022 година, те също биха се явили недопустими, защото не са успели да защитят обвързана подкрепа през 2021. Но как да я защитят, при положение, че имат пропадане на площите? Ако е 50%, да речем, че биха могли да получат и половината от ковид помощите. Но има стопанства с над 90% и дори 98% пропадане, които не само не са получили компенсации, защото е непълно пропадане, но и сега няма да получат нещо съществено, което да подпомогне тяхната дейност“.

Димитър Митев признава, че в НБА нямат точни данни колко са пострадалите стопанства както от пролетните порои, така и от летните градушки през миналата година. Пълна картина за реалните щети би могло да има само Министерството на земеделието, което още тогава е получило всички издадени протоколи от всички областни дирекции по земеделие.

„Ние получаваме откъслечна информация от нашите членове за случващото се, но тъй като държавата е тази, която реално може да отпусне подпомагане, само там може да има пълни данни за истинския брой на засегнатите стопанства, както и кое с колко процента пропаднали площи е“ – казва юристът. Той подсеща, че след подобни бедствия малкото оцеляла продукция обикновено не е годна за пазар – или е наранена, или по-късно загнива и става неизползваема. Дори част от нея да може да се предаде за преработка, цената там съвсем не е като за качествената стока за пазар, а в пъти по-ниска. А комисиите оценяват щетите на момента, но не и последващите (доклад за последиците от градушката на министър Бозуков към дата 31 август вижте ТУК).

Той е убеден, че ако има добра воля, може да се осигури подкрепа и за частично пропадналите площи. Вместо това обаче хората от сектора остават с убеждението, че администрацията отново прави такива схеми, че да улесни собствената си работа, а и да избегне плащания.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X