Днес в земеделската комисия ще обсъждат ДДС

Данъкът да е 9% за най-необходимите храни, настояват браншови организации

Малката потребителска кошница на българина се състои от 100 най-необходими стоки и услуги. В това число влизат жизнено важните плодове, зеленчуци, мляко, мед, месо.

Фермерски организации, като Националната Био Асоциация – НБА, съобщиха, че предлагат Данък добавена стойност (ДДС) за тези хранителни продукти да бъде намален на 9%, а за биологично сертифицираните – на 5%.

И други браншови организация са подготвили своите становища и днес ще ги внесат в комисията по земеделие в Народното събрание.

Днес на заседанието основната тема за обсъждане на депутатите ще е именно ДДС. По този повод са поканени да присъстват и експерти от Министерство на финансите, за да дадат разяснения по конкретните направени предложения за снижаване на ДДС.

Родните земеделски стопани затъват до шия в повишените производствени разходи, както и разходите за енергия, транспорт, торове и препарати. Те се надяват, че с намалението на ДДС ще могат поне частично да компенсират инфлацията и по-лесно да реализират продукцията, която би имала малко по-ниски крайни цени.

Според Българска асоциация „Биопродукти“ и НБА биологичното производство е още по-скъпо за производителите си и има значително по-голяма себестойност и цена. При евентуална данъчна ставка от 5% ще се снижат цените на биопродукцията и ще се доближат до тези на конвенционалната. Така ще имат по-голям шанс за реализация на пазара с цел консумация на здравословни биологични храни от потребителите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X