USDA ще похарчи 1 милиард долара за насърчаване на климатично интелигентно земеделие

Министерството на земеделието на САЩ ще инвестира 1 милиард долара в пилотни проекти, които насърчават земеделието, животновъдството и горските практики, които намаляват емисиите на парникови газове или улавят и съхраняват затоплящия климата въглерод, каза пред Ройтерс секретарят на USDA Том Вилсак.

Агенцията обяви програмата „Партньорства за климатично-интелигентни услуги“ в понеделник.

Програмата ще използва средства от Commodity Credit Corporation на USDA, която предоставя до 30 милиарда долара годишно от Министерството на финансите на САЩ, за да помогне за стабилизиране на цените на селскостопанските продукти и подкрепа на доходите на земеделските стопанства.

Инвестицията е най-новата инициатива на администрацията на Байдън, насочена към борба с изменението на климата, с цел намаляване на емисиите на парникови газове в селскостопанския сектор наполовина до 2030 г. и поставяне на амбиции на Съединените щати по пътя към нетни нулеви емисии до 2050 г.

Квалифицираните проекти могат да включват инициативи, които намаляват или улавят емисиите на метан в млечните ферми или програми, които разширяват използването на земеделски практики, които поглъщат повече затоплящ климата въглерод от атмосферата и го съхраняват в почвата.

Разширяването на подобни практики може да повиши стойността на американските селскостопански продукти, тъй като хранителните компании и износителите все повече настояват да декарбонизират своите вериги за доставки, каза Вилсак.

„Смятаме, че тук има нововъзникваща възможност, тъй като потребителите търсят по-устойчиво произведени храни тук, в Съединените щати и със сигурност на експортния пазар“, каза той в интервю за Ройтерс.

Някои инициативи, насочени към климата, се борят да увеличат мащаба си, тъй като разходите често надвишават възвръщаемостта.

„Тази програма... може по същество да намали риска за фермерите, така че те да могат да се научат как да го правят и да видят положителните резултати“, каза Вилсак.

Финансирането ще бъде отпускано на квалифицирани публични и частни субекти, включително държавни и местни правителства, организации с нестопанска цел, малки предприятия, племенни правителства и организации, както и колежи и университети.

Заявленията, които търсят субсидии от $5 милиона до $100 милиона, трябва да бъдат до 8 април, докато тези, които търсят по-малки безвъзмездни средства, трябва да бъдат до 27 май.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X